"VOJSKA EVROPE VIŠE NIJE SAN"

Autor: novosti.rs

Svet

23.11.2017

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska vojska više nije san, ona je postala stvarnost, poručila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug
Federika Mogerini

- Danas gradimo EU bezbednosti i odbrane. To više nije plan, niti san, to je realnost koja postaje stvarnost. San očeva i majki osnivača se konačno stvaruje posle više od šezdeset godina - istakla je Mogerinijeva, naglasivši da je reč o emotivnom i verovatno najvažnijem trenutku do sada u istoriji evropske odbrane.

Odmbrambeni savez

Ona je podsetila da je pre samo deset dana dobila pismo o namerama 23 zemlje članice da sklope sporazum o stalnoj strukturnoj saradnji, kao novom odbrambenom savezu.

- Sada konačno možemo da projektujemo i razvijamo naše odbrambene sposobnosti zajedno - naglasila je šefica evropske diplomatije, dodavši da su sada postavljeni svi temelji za bezbednosnu i odbrambenu uniju.

Federika Mogerini je rekla da će EU sada bolje nego ranije moći da upravlja krizama i sprečava ih, jača partnerstvo i čini svoje građane bezbednijima:

- To nije bilo zamislivo ne pre 60 godina, nego ni pre samo šest meseci.

Ona je poručila da su bezbednosni izazovi danas preveliki za svaku zemlju članicu pojedinačno i istakla da se sada otvaraju mogućnosti za bolju tehnologiju i stalnu saradnju, uz isticanje da će osnov zajedničke odbrane biti vojna industrija, tržište i istraživanja.

Šefica evropske diplomatije je takođe naglasila da ovo nije trenutak za slavlje, već da sada treba da se ispuni novi potencijal koji je EU sama sebi omogućila.

NATO partner

- Nastavićemo da radimo punom brzinom i sa odlučnošću na evropskoj odbrani - rekla je Mogerinijeva i poručila da je NATO "veoma blizak partner".

Podsetila je i da već postoji 15 evropskih operacija i misija, a da će novi sporazum, koji je omogućio Lisabonski ugovor, sada EU dati sredstva da ispuni svoju ulogu sprovodnika mira u svetu.

- Ovo je novo poglavlje u istoriji EU, ne samo u odbrani, nego i kao insipiracija za druge oblasti u kojima EU mora da ide dalje - zaključila je šefica evropske diplomatije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading