SAKAŠVILI POZIVA NA REVOLUCIJU: Narode, smenimo Porošenka

Autor: Tanjug

Svet

19.11.2017

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihail Sakašvili je pozvao demonstrante ispred Vrhovne rade u centru Kijeva da 3. decembra organizuju "narodnu smenu predsednika Ukrajine Petra Porošenka".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mihail Sakašvili

Nekadašnji predsednik Gruzije i bivši guverner ukrajinske oblasi Odesa je sada na čelu ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga.

- 3. decembra će početi narodni impičment. Pre 3. decembra nastavićemo da radimo na onome što smo započeli. Za sve nas 3. decembar je Dan X. Hajde da se organizujemo. Putovaću po celoj zemlji kako bi dizao ljude na miran način - poručio je Sakašvili. 

On je u obraćanju demonstranima prethodno izjavio da je spreman, ukoliko bude potrebno, da postane premijer Ukrajine. 

Ruska agencija podseća da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini. 

- Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo da tu vladu formiramo zajedno. Spreman sam da to učinim zajedno sa vama. Spreman sam da preuzmem lidersku poziciju u ovom procesu sa vama, spreman sam da stanem na čelo vlade, ukoliko bude potrebno - poručio je Sakašvili na mitingu ispred ukrajinske Vrhovne rade. 

TASS navodi da od 17. oktobra demonstranti kampuju ispred nacionalnog parlamenta, zahtevajući usvajanje zakona kojima bi poslanicima bio oduzet imunitet, osnovan tribunal za borbu protiv korupcije, promenjeno izborno zakonodavstvo i u parlamentu bio smenjen predsednik Ukrajine Petro Porošenko. 

Sam Porošenko je kazao da je pravi cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini, a državni tužilac te zemlje Jurij Lucenko optužio je Sakašvilija i pristalice da spremaju državni udar i dobijaju novac iz inostranstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading