JUNKER LONDONU: Sat otkucava

Autor: Tanjug

Svet

17.11.2017

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je Velikoj Britaniji da im sat otkucava i da još uvek ima posla koji mora da se odradi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Meri vreme: Žan Klod Junker

- Sat otkucava. Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor o izlasku (iz Evropske unije) na decembarskoj sednici Evropskog saveta, ali posao mora da se odradi - poručio je Junker na samitu EU o zapošljavanju i socijalnoj zaštiti u Geteborgu, Švedskoj, preneo je AP.

Premijerki Britanije Terezi Mej rečeno je da ima još dve nedelje da učini nešto konkretno, ukoliko se nada da Evropska unija započne sa pregovorima o trgovini do kraja godine.

Bićemo spremni da pređemo na drugu fazu već u decembru. Kako bi se to dogodilo, moramo da vidimo još napretka sa britanske strane

Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je spreman da pređe na sledeću tačku pregovora o Bregzitu, to jest o budućem odnosu Unije sa Velikom Britanijom, dodajući da London ima rok do početka sledećeg meseca da postigne napredak o pitanju Zakona o izlasku iz EU i započne rešavanje problema granice sa Irskom, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).


Mejova je rekla da je načinjen "dobar napredak", ali da još uvek ima stvari koje moraju da se urade.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čeka je veliki posao: Tereza Mej

Pregovori o Bregzitu trenutno stagniraju zbog finansijske nagodbe sa Velikom Britanijom, pitanja prava građana, kao i zbog optužbe premijera Irske, Lea Varadkara, da London ne razmišlja o implikacijama Bregzita po Irsku.


Glavni pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije, rekao je Dejvidu Dejvisu da imaju dve nedelje da detaljnije opišu koliko su spremni da plate EU kako bi pokrili "svoj račun" i razjasne kako će se očuvati trgovina sa Republikom Irskom i Severnom Irskom, nakon što Velika Britanija napusti jedinstveno tržište.

Nakon razgovora sa Mejovom, Tusk je rekao da "još mnogo" mora da se uradi u vezi britanskog "sređivanja računa" sa EU i kako će se odvijati trgovina duž granice između Severne Irske i Republike Irske pošto Britanija napusti Uniju.

- Bićemo spremni da pređemo na drugu fazu već u decembru. Kako bi se to dogodilo, moramo da vidimo još napretka sa britanske strane. Ako do tada ne bude dovoljno napretka, neću biti u poziciji da predstavim nove smernice o tranziciji i budućem odnosu na decembarskoj sednici Evropskog saveta. Jasno sam dao do znanja premijerki Mej da taj napredak mora da se dogodi najranije početkom decembra - rekao je Tusk, prenosi BBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading