EU ZABILA NOŽ U LEĐA AMERICI: Pravi svoju vojsku i UBIJA NATO

Autor:

Svet

13.11.2017

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija zvanično je potvrdila stvaranje specijalne evropske vojske, što će, kako se očekuje, u veoma kratkom roku zadati nezapamćeni udarac Sjedinjenim Državama, ali i NATO paktu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Oni su arhitekte nove Evrope: Angela Merkel i Emanuel Makron

U Briselu su 23 od 28 članica EU predvođene Francuskom i Nemačkom potpisale odbrambeni savez kojim se predviđa stvaranje unije za finansiranje i zajedničke vojne projekte. Birokrate nisu krile da je u pozadini tog dogovara, koji je Britanija godinama kočila, smanjenje zavisnosti od SAD, ali i ublažavanje posledica izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Zbog toga su se u briselskim kuloarima mogli čuti komentari da bi najnoviji korak zvaničnika najmoćnijih članica EU bio prekretnica u potpunom udaljavanju Starog kontinenta od Amerike - dosad najmoćnijih saveznika.

- Nikada nismo otišli ovako daleko - rekao je neimenovani zvaničnik iz Brisela, dok se iza kulisa i dalje raspravlja šta će konkretno biti zadatak nove armije.

Tri scenarija za evropsku vojsku

Komandni centar - prvobitni predlog je sastavljanje vojske od trupa zemalja članica. U ovom obliku bi rad armije nadgledao vojni štab s centrom u Briselu. Tu opciju zastupa šef Evropske komisije Žan-Klod Junker
Misija s francuskim šefom - Francuzi žele centralizovani sistem vojske koji podrazumeva da evropske države daju novac i sredstva za misiju predvođenu Francuskom
Decentralizovana vojska - Berlin bi više voleo decentralizovanu vojsku, odnosno da svaka zemlja EU, pa i slabija članica doprinosi koliko može
* ostali predlozi su da vojska bude koncipirana kao: evropski medicinski centar, mreža logističkih centara u Evropi, evropski krizni štab ili centar za obuku vojske i specijalaca, i u tim oblicima bi ona zaista i funkcionisala kao dopuna NATO

Dokument koji su potpisali šefovi diplomatija i ministri odbrane zemalja članica EU naslovljen je kao sporazum o stalnoj strukturnoj saradnji (PESCO). To podrazumeva jačanje odbrana članica i poboljšanje njihove koordinisane akcije.

Države će tako imati obavezu da obezbede podršku u vidu personala, opreme, treninga i infrastrukture, ali i da osnažuju svoje odbrambene budžete, i to tako da odvajaju 20 odsto na troškove nabavke i dva procenta na nove tehnologije.

Janković: Ono što deo oligarhije EU želi je stvaranje jednog novog pola moći. To je početni korak ka stvaranju evropske federacije

- Nova misija, koja bi trebalo da zaživi već u decembru, biće dopuna NATO. Alijansa će zadržati primat - uvereni su evropejci, međutim, stručnjaci su skeptični da je u praksi održiv scenario po kom bi u istom domenu funkcionisala dva vojna saveza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ono što deo oligarhije EU želi je stvaranje jednog novog pola moći. To je početni korak ka stvaranju evropske federacije, koju treba da čine Francuska i Nemačka, a potom i Italija i Španija, kao najmnogoljudnije zemlje. Zato im je i bitno da Španija ostane celovita - ističe za Sputnjik Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Budžet od 5,5 milijardi evra
- evropska vojska će imati zadatak da uoči slabosti vojnih snaga širom Evrope, navodno u koordinaciji s NATO
- još se pregovara o zajedničkom fondu armije, a prve procene su da bi mogla da računa na budžet od 5,5 milijardi evra
- zasad se za PESCO izdvajaju sredstva iz fonda za odbranu Unije

- inače, to je prvi pokušaj da se napravi odbrambeni pakt EU još od pedesetih godina

Prema njegovim rečima, PESCO je predviđen Lisabonskim sporazumom iz 2009, ali su i Britanija i SAD to godinama opstruirale.

Pitanje stvaranja vojske Evrope je ove godine pokrenuo Makron, a Merkelova ga je ispratila

- Makron je pokrenuo to pitanje ove godine, a Merkelova ga je ispratila. Međutim, pitanje je koliko taj projekat žele i druge članice EU. Poljska ne može niti želi da se odrekne vojnog savezništva sa Vašingtonom, a teško je zamisliti da će baltičke države isto to uraditi. Grčka zbog Turske ne može ni da pomisli da napusti NATO jer samo to što su obe zemlje članice garantuje održanje kakvog-takvog mira - naglasio je Janković.

Podsetimo, nakon niza žestokih kritika na račun EU koje su došle od nove američke administracije Donalda Trampa, u Briselu su sve glasniji zahtevi da se Stari kontinent osamostali i udalji od SAD. Taj trend je posebno postao očigledan nakon Trampovih najava da Amerika više neće snositi najveći teret u NATO i tako vući siromašnije i slabije članice Alijanse.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading