EU ĆE SE RASPASTI DO 2040! Procureo šokantan izveštaj nemačkog Ministarstva odbrane

Autor: blic.rs

Svet

08.11.2017

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija će se raspasti do 2040. godine, a uzrok je dupli udar: ruski uticaj i posledice Bregzita od kojih EU neće moći da se oporavi. Ovo je jedan od zamišljenih scenarija u tajnom istraživanju koje je sprovelo nemačko Ministarstvo odbrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dekade nesigurnosti mogle bi da izazovu kolaps Evropske unije, što bi dalje dovelo do izbijanja sukoba širom kontinenta, navodi se u najpesimističnijem scenariju procurelog izveštaja.

Ovaj dosije, koji je objavio dnevnik "Špigel", rađen je pune dve godine, a veruje se da je ovo prvi put da se nemačko Ministarstvo odbrane upustilo u tako kompleksno istraživanje. Analiza ima 102 strane, a dobila je ime "Strateška perspektiva 2040".

Sprovedena je zbog straha od nemogućnosti opstanka posthladnoratovskog globalnog sistema i sve agresivnijeg ponašanja Rusije, počevši od agresije u Ukrajini, javlja "Špigel". "Strateška perspektiva 2040" interno je objavljena u februaru, ali je odlučeno da ostane tajna i ne izlazi u javnost.

Istraživanje je pratila vojna vežba nemačke vojske, koja je simulirala bezbednosne pretnje po zemlju nakon kolapsa Evrope kakvu danas poznajemo. Trupe nemačke vojske viđene su kako u tenkovima vežbaju odbijanje napada nedaleko od Munstera. Vežbe su uključivale pešadijski bataljon, podršku iz vazduha i artiljeriju.

Nemci su predviđali rasplet situacije u naredne dve decenije na osnovu društvenih trendova i međunarodnih konflikata.

Bundesver je razradio tri potencijalna scenarija kolapsa EU.

Portparol nemačkog Ministarstva odbrane izjavio je da je istraživanje "donelo gruba predviđanja, ali da nigde nije navedena verovatnoća ostvarenja bilo kog od scenarija", i odbio da detaljnije komentariše detalje izveštaja, za koji je rekao da je poverljiv.

Nemačko istraživanje i izveštaj načinjen na osnovu njega je u potpunoj suprotnosti sa zvaničnom politikom većine EU lidera, koji se zalažu za dublju integraciju evropskih zemalja u Uniju, uključujući čak i mogućnost formiranja evropske vojske. U tome prednjače nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji pozivaju na veću integraciju evrozone.

I predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da bi "zajedničke vojne snage dale dodatnu težinu i sigurnost kompletno bezbednosnoj slici Evrope".

Da li je EU potrebna vojska?

U martu 2015. godine Junker je rekao da je "EU neophodna zajednička vojska kako bi bila shvaćena ozbiljno na međunarodnom nivou".

Međutim, tadašnja članica Unije i jedna od vodećnih vojnih sila Evrope Velika Britanija snažno se usprotivila takvom predlogu, koji je tako "bačen na led".

Međutim, nakon Bregzita predlog o EU vojsci je ponovo aktivan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading