RAJSKI PAPIRI: Otkriveno kako elita i političari "čuvaju" bogatstvo od poreznika!

Autor: b92.net

Svet

05.11.2017

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 13 miliona dokumenata pod imenom "Rajski papiri" otkrivaju kako svetska elita, političari i velike korporacije "čuvaju" bogatstvo od poreznika.

Leti lova na sve strane

Međunarodno udruženje novinara objavilo je istraživanje o imovini moćnika, skrivenim fondovima i ofšor računima, koje otkriva tajni svet u kom obrću njihove milijarde.

U njima se govori o ofšor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima saradnika Džastina Trudoa i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima koji su procurili spominju se veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata i zajednički napori za izbegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa. 

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon. 

Kako se navodi, iza investicija ruskog milijardera Jurija Milnera u Silicijumsku dolinu stoji "lavirint ofšor kompanija", ali i novac ruske VTB banke i giganta Gasproma. "Rajski papiri" govore o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih ompanija Rusi upumpali u Fejsbuk i Tviter... 

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvezda iz industrije sporta i zabave kao što su Madona i Bono Voks, kao i načini na koje oni na legalan način "čuvaju" svoje bogatstvo od poreznika. 

Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom. 

U pretrazi baza podataka ICIJ, u kojoj se nalaze i "veliki igrači" obuhvaćeni dokumentacijom iz "Panamskih papira", pojam Srbija kao rezultate izbacuje tekstove o Guzenbaueru i sestri Mila Đukanovića Ani Kolarević. 

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICIJ, , tzv. "Panamski papiri", ključne dokumente je i ovog puta dobio nemački "Zidojče cajtung". 

U narednim danima se očekuje objavljivanje niza dokumenata, koji će javnosti upoznati sa detaljima, ali i reakcije onih čija se imena navode u papirima. 

Gigant Eplbaj, jedan od lidera u ofšor poslovanju, najverovatnije je izvor dokumenata, a saopšteno je da su oni najverovatnije ukradeni u sajber napadu prošle godine. 

Eplbaj, čije se ime spominje u nizu papira, već je objavio da se bavi isključivo legalnim aktivnostima i da pruža usluge klijentima u okviru međunarodnog prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading