RUSKI SOROŠ RUŠI PUTINA!

Autor:

Svet

24.10.2017

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus, a sada glavni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, spremio je džakove para za rušenje šefa Kremlja i njegovo onemogućavanje da se kandiduje na predsedničkim izborima u toj zemlji zakazanim za narednu godinu.

Mihail Hodorkovski

Bivšeg ruskog tajkuna je posle desetogodišnje kazne zatvora zbog pronevere novca Putin pomilovao 2013, nakon čega je biznismen otišao iz Rusije. Međutim, upućeni tvrde da Hodorkovski za svoju "nesreću" krivi Putina i da iz tog razloga finansira liberalne opozicionare u Moskvi, a posebno najvećeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je pušten iz pritvora pre tri dana. Tamo je zadržan zbog organizovanja zabranjenih protesta protiv ruske vlade.

Upravo zbog taktike Hodorkovskog da upumpava ogromne količine novca u različite organizacije, ali i u ruke Putinovih protivnika, njega su mnogi poistovetili s kontroverznim magnatom iz SAD Džordžom Sorošem. On je već uveliko poznat po finansiranju rušenja vlada širom sveta, pre svega onih koje su nepoželjne američkom establišmentu američkih demokrata. Simbol soroševaca su "žute patke", koje su se tako ponovo pojavile na protestima u Moskvi organizovanim početkom oktobra, a što je već drugi put ove godine.

O tome koliko Hodorkovski krivi Putina za svoju zlu sudbinu, dokazuje i pisanje magazina Politiko, koji je preneo izjavu tajkuna o nezasluženom imidžu šefa Kremlja u SAD.

- Sve veća američka opsesija Putinom, koji je postao ruski lider sa najdužim stažom još od Staljina, promašuje poentu. Napravili su od njega mit i stvorili utisak da on vodi celu zemlju. On ima pakt s liderima regiona u zemlji: obezbedite mi glasove, a ja vam dozvoljavam da radite ono što želite. Tako funkcioniše i tako će biti i na izborima - rekao je Hodorkovski prilikom "retke posete Vašingtonu iz Londona, gde sada finansira delove ruske liberalne opozicije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Američki portal je istakao i to da su SAD gradeći imidž Putina kao svemoćnog njemu dale geopolitičku reputaciju kakvu je i želeo.

- Gledajući američke medije, pomislili biste da je ruski predsednik visok tri metra, da je gospodar marioneta i da je potrebno samo da povuče strune svoje hakerske armije u Kremlju, koja će izazvati haos u Americi. Postoji jedan problem - s tim se ne slažu ni one snage u Rusiji koje su protiv Putina - naglasio je Politiko.

Izrešetali Rogozinovu kuću

U Moskvi se juče odvijala prava drama kada su zasad nepoznati napadači iz vazdušne puške pucali na kuću Dmitrija Rogozina, zamenika ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. Reč je o zdanju u kom Rogozin živi s porodicom u elitnom delu ruske prestonice, a, srećom, niko od stanara nije povređen.

Zasad je poznato da su incident izazvali maloletni delinkventi, prilikom kog su metalne kugle oštetile prozore i na kućama u susedstvu. Policija još traga za napadačima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading