DUTERTE SE "OTVORIO": Komisiji za ljudska prava - 20 dolara

Autor: Tanjug

Svet

12.09.2017

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filipinski poslanici u saradnji sa predsednikom Rodrigom Duterteom izglasali su danas godišnji budžet od svega 1.000 pezosa, odnosno 20 dolara, za Komisiju za ljudska prava, državno telo koje se više puta sukobilo sa Duterteom zbog njegovog krvavog rata protiv droge.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera English
"Odrešio kesu": Rodrigo Durete

Oko četiri petine prisutnih članova Donjeg doma filipinskog parlamenta podržalo je predlog o smanjenju budžeta Komisiji na tako beznačajnu sumu, a kritičari borbe protiv droge u tome vide odmazdu za napore te agencije da istraži hiljade ubistava u proteklih 15 meseci, prenosi Rojters.

Međutim, predsednik parlamenta Pantaleon Alvarez rekao je da Komisija za ljudska prava zaslužuje mali budžet jer je "beskorisno telo" i brani prava kriminalaca.

- Ako želite da štitite prava kriminalaca, napravite budžet od novca iz njihovih džepova. To je jednostavno. Zašto biste pravili budžet od vladinih para, a uz to ni ne radite svoj posao? - istakao je Alvarez.

Kongresmen Etsel Lagman rekao je da se 32 opoziciona poslanika usprotivilo toj meri tokom debate prilikom drugog čitanja predloga, ali su, kako je naveo, Duterteove pristalice "praktično nametnule smrtnu kaznu agenciji koja je formirana po ustavu i ima nezavisni mandat".

Inače, Komisija za ljudska prava je tražila budžet od 1,72 milijarde pezosa za 2018. godinu, ali je vlada predložila samo 678 miliona.

Kongres je glasao da se budžet Komisiji sreže na samo 1.000 pezosa, što je ogromno smanjenje u poređenju sa budžetom za tekuću godinu koji iznosi 749 miliona.

Za usvajanje budžeta potrebno je još jedno glasanje - u Senatu, čije je odobrenje neopohodno da bi predlog bio konačno usvojen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading