Tokio ne veruje Vašingtonu:Optužbe SAD protiv Irana nisu ubedljive

Autor: Tanjug

Svet

15.06.2019

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska Vlada smatra da optužbe SAD o umešanosti Irana u napad na dva tankera u Omanskom zalivu nisu ubedljive i zahteva od Vašingtona da iznese dodatne dokaze za svoje tvrdnje, javila je japanska novinska agencija "Kjodo".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U izveštaju agencije se navodi da Vlada Japana ne deli mišljenje SAD o umešanosti Irana u napadima blizu Ormuskog moreuza.

- Mišljenje je da izjave SAD nisu dovoljno ubedljive - piše japanska agencija.

Izveštaj je objavljen nakon što je Centralna komanda SAD objavila video-snimak u kojem su, navodno, prikazani iranski mornari kako ukljanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od naftnih tankera i za koji američka strana tvrdi da dokazuje da je Iran krivac za napad, preneo je "Sputnjik".

Predsednik japanske kompanije u čijem je vlasništvu tanker "Kokuka Karejdžes" Jutaka Katada odbacio je tvrdnje o eksplozivnoj napravi, uz napomenu da je posada izjavila da je primetila leteći objekat pre eksplozije.

 

 

- Mislim da nije postojala bomba sa odbrojivačem ili bilo kakav objekat zakačen na bočnoj strani broda. Mina ne može oštetiti brod iznad nivoa mora. Nismo sigurni šta je pogodilo brod, ali nešto je letelo ka plovilu - istakao je Katada.

Dva tankera su evakuisana 13. juna, posle incidenta u Omanskom zalivu.

Iranski timovi za potragu i spasavanje preuzeli su 44 mornara sa dva oštećena tankera, nakon čega su oni prebačeni u obližnju iransku luku Jask.

SAD su za napad na tankere optužili Iran, što su iz Teheran oštro demantovali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading