POČINJE PAKAO - AMERIKA I EU KREĆU U NOVU OFANZIVU

Autor:

Svet

04.09.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika i Evropa pripremile su novu seriju ucena kojom žele da primoraju Srbiju da se odrekne svih svojih tradicionalnih prijateljstava, pa se, posle Rusije, na meti udara našla i Kina, i to zbog širenja na Balkanu, izgradnje Puta svile i dobrih veza sa našom zemljom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Si Đinping

Od državnog vrha Srbije, pod plaštom otvaranja poglavlja i usaglašavanja sa politikom Brisela i Berlina, zahteva se da preseče sve veze sa Vladimirom Putinom, ali i sa Kinom, čiji predsednik Si Đinping insistira da, posle preuzimanja "Železare", kineski investitori što više ulažu u Srbiju.

Za glasnike crnih upozorenja Zapada izabrane su američke udarne pesnice - ovekovečeni srbomrzac Havijer Solana i bivši ambasador Kameron Manter, za koga su mediji pisali da je u vreme svog mandata (2007-2010) sa srpskim tajkunom Miroslavom Miškovićem krojio sastav srpske vlade.

BEZ RUKAVICA

Analitičar Branko Radun kaže da je ovo otvorena najava novih pritisaka na vlast u Srbiji.

- Pritisci već postoje u diplomatskoj komunikaciji sa našim zvaničnicima, samo što su dosad bili tajni. Zašto Kina, zašto oni preuzimaju "Železaru Smederevo"? Istina je da je Kina mnogo veći rival Americi i od same Rusije jer, ako uđu na Balkan sa 10 milijardi dolara, bukvalno će ga preuzeti, a Srbija se tretira kao njen ključni partner - kaže Radun.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objašnjava da je Srbija na novom udaru, zato što ima vodeću ulogu po pitanju realizacijene Puta svile.

- Sa Kinom imamo ne samo sporazum već i strategiju dugoročnog prijateljstva. Poruke su jasne, to je pre svega jedna čisto politička poruka upućena Srbiji. A jasno je i zašto su Manter i Solana izabrani da je prenesu. Manter je glavni američki menadžer za Balkan, a Solana je NATO čovek koji očigledno odbija da se penzioniše - navodi Milivojević.

Kina preuzima Balkan

Nedavno je i američki Politiko pisao da Kina investira u Srbiju da bi imala uticaj na Evropu.

- Daleko slabija Srbija možda deluje kao neočekivani partner u nastojanju Kine da ostvari značajniji uticaj na kontinentu. Za Kinu investicije imaju i ekonomski i politički značaj jer strategija da je Balkan važan koridor na planiranoj pekinškoj ruti "Jedan pojas, jedan put" obećava povećanje uticaja Kine na evropsku politiku. I to kakvog uticaja. Takvog da bi Kina, poput Rusije, brzo mogla da postane pretnja stabilnosti na Balkanu - zaključuje list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading