(VIDEO) HRVATSKA "ATLANTIK GRUPA" BAŠ PRETERALA: Reklama za koktu promoviše nasilje

Autor: D. SIMIĆ

Svet

20.09.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvoja kokta, tvoja stvar. Ili, bolje rečeno, sramotna stvar, s obzirom na to šta u novoj reklami za svoje gazirano piće poručuje i promoviše hrvatska "Atlantik grupa".

RepublikaFoto: youtube.com/Yootree Collective
Sporna reklama za koktu

U najkraćem: u kadru se pojavljuje mladić koji prodaje sokove na stadionu tokom fudbalske utakmice, a nakon što namiri mušterije, on otpije koktu iz flašice i nakon svega nekoliko gutljaja ovog soka bukvalno podivlja, skida se go, probija se kroz obezbeđenje i uleće na teren. Za to dobija ovacije publike. Poruka je, očigledno: budite divlji, kršite zakon, nasilje na sportskim priredbama nije ništa strašno...

Sagovornici Srpskog telegrafa zapanjeni su ovom reklamom i saglasni da je strašno što se takvi sadržaji uopšte emituju. Školski psiholog Branka Tišma kaže za naš list da je ova reklama pogrešna na više nivoa.

Ova reklama je pogrešna na više nivoa, decu treba da učimo da se pristojno ponašaju i oblače

Branka Tišma, školski psiholog

- Najpre, šalje mladima poruku da im je potrebna podrška određene supstance da bi radili ono što žele. Drugo, takav postupak poručuje da deca i mladi ne treba da se obaziru na uzdržavanje od svojih želja, da ne treba da kontrolišu svoje ponašanje i da je dobro da ne mare za socijalni kontekst u kojem žive - navodi Tišma.

Ona dodaje i da se u ovoj reklami kokta predstavlja kao neka vrsta energetskog pića koje će mladima dati snagu i energiju da podivljaju na mestu kao što je fudbalski stadion.

Pokret potrošača: Nadležni organi bi morali da spreče ovakvo reklamiranje

- Decu treba da učimo da se pristojno ponašaju i oblače, bez obzira na to gde su, bilo da je u pitanju stadion, škola ili njihova kuća - poručuje naša sagovornica.

Da je to reklama koja prikazuje nenormalno ponašanje, te da je treba zabraniti, smatra i Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

- Zapanjen sam! To je reklama koja poziva na nenormalno ponašanje, kao da je mladić koji izlazi na stadion uzeo drogu. Autoru reklame bi trebalo oduzeti dozvolu za rad, a nadležni organi bi morali da preduzmu sve da bi se sprečilo ovakvo reklamiranje. To je zloupotreba savremenih medija - izričit je Bogosavljević.

Iz "Atlantik grupe" ni posle tri dana nismo dobili odgovore na naša pitanja. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading