KO O ČEMU, SAD O RUSIJI! Matis u Skoplju: Moskva pokušava da se umeša u referendum

Autor: Tanjug

Svet

17.09.2018

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar Džim Matis, koji je boravio u poseti Makedoniji, tvrdi da Rusija pokušava da se umeša u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja. Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao predstojeći referendum o promeni imena Makedonije, preneo je AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejms Matis

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi. 

- Oni su prebacili novac ovamo i sprovode šire kampanje vršenja uticaja - rekao je Matis, istakavši da makedonski narod treba pustiti da sam donese odluku. 


On je rekao da on i drugi saveznici u NATO-u direktno govore u medijima šta misle. 

- Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, mi ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo - rekao je Matis. Ističući da ga, kako tvrdi, mešanje Rusije zabrinjava, on je kazao da SAD ne žele da vide da Rusija u Makedoniji radi "ono što je pokušala u toliko mnogo zemalja", preneo je Rojters. 

Matis se u Skoplju sastao s premijerom Zoranom Zaevim, a nakon sastanka s njim nije pomenuo Rusiju, ali je saopštio da SAD planiraju da prošire svoju saradnju s Makedonijom na polju sajber bezbednosti "kako bi osujetili zlonamernu sajber aktivnost koja preti njihovim demokratijama". 

Zaev je izrazio nadu da će Makedonci glasati u korist promene imena i, time, za približavanje NATO-u, prenosi AP. 

- Nema druge alternative za Makedoniju nego integracija u NATO i EU - rekao je Zaev. 

Matis se u Skoplju sastao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading