MILO ĆERA ĆIRILICU I MATIJU BEĆKOVIĆA: Crnogorci se uplašili srpskog akademika

Svet

24.08.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li se radi o inatu, osveti ili gubitku samopouzdanja, tek Crnogorci umislili da bi im srpski akademik Matija Bećković mogao uzdrmati državnost. Drugačije ne može da se objasni histerično reagovanje na vest da Bećković stiže u Budvu na festival književnosti Ćirilica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nato članica, a boji se pesnika: Milo Đukanović

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića je dolazak srpskog akademika ocenila kao "udar u temelje države" Crne Gore.

- To je isti onaj Bećković, koji ne priznaje državu Crnu Goru, njen jezik, pismo, istoriju niti ijedan napor uložen na putu ka boljitku i prosperitetu građana naše zemlje. Bećković Crnogorce naziva Montenegrinima koji ispunjavaju milom ono što je okupator pokušavao silom. Nije se libio ni da Crnogorce nazove šakom jada, te da kaže da je onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ostalo još samo da promene pol - saopštio je budvanski ogranak DPS.

Takva reakcija je dobro nasmejala velikog srpskog pesnika.

- Kako bi mogla jedna država, članica NATO pakta, da zazire od jednog pesnika - komentarisao je Bećković za Srpski telegraf gnev Crnogoraca.

Organizatori festivala ne vide šta je sporno u dolasku Matije Bećkovića, naprotiv, čast im je da ugoste takvog književnika.

- Festival je vrlo ozbiljan i svi koje pozivamo su čitani autori koji imaju visoke ocene književne kritike - ističe dr Predrag Zenović iz Narodne biblioteka Budve.

On se osvrnuo i na kritike da festival promocijom ćirilice udara na državnost Crne Gore.

- Festival ima za cilj da skrene pažnju na ćirilicu koja mora da dobije posebnu pažnju. Uostalom, Ustavom Crne Gore ćirilica i latinica su ravnopravna pisma i oni koji se tome protive krše ovu ustavnu odredbu - podseća Zenović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading