HRVAT ZAVRNUO RUSE ZA MILIJARDU DOLARA

Autor: J. D. J. - M. L.

Svet

22.08.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihajlo Perenčević, vlasnik građevinske firme "Velestroj" iz Moskve, koja već 20 godina gradi širom Ruske Federacije, sumnjiči se za utaju čak milijardu dolara poreza, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski policajci otkrili veliku utaju poreza/Foto: Ilustracije

Utaju je otkrila ruska verzija SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala), koja već duže vreme češlja papire ove firme, a Perenčević je podvrgnut saslušanju.

- Proverena je kompletna dokumentacija, a otkrivene su malverzacije u poslednjih 10-12 godina. Spominje se da je Perenčević utajio i oštetio državu za neverovatnih milijardu dolara. Zbog svega ovoga njega već danima po osam sati drže na ispitivanju - kaže izvor dobro upućen u dešavanja u ovoj firmi.

22 godine "Velestroj" posluje u Rusiji 

NACISTIČKI POZDRAV

Podsetimo, "Velestroj" je bio pod lupom istražitelja još za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu. Naime, kako je Srpski telegraf tada pisao, firma hrvatskog tajkuna, ali i druge hrvatske firme u Rusiji, našla se na udaru ruskih vlasti pošto su dvojica hrvatskih reprezentativaca u Sočiju skandirali nacistički pozdrav "Slava Ukrajini".

Odmah posle ovog skandala u prostorije moskovskog "Velestroja" upala je inspekcija, prečešljala dokumentaciju i ustanovila niz nepravilnosti u njihovom poslovanju, rad na crno, očajni uslovi, nepoštovanje ugovora, a evo mesec dana kasnije i utaju poreza.

Izginulo šest srpskih radnika

RepublikaFoto: Public
Mihajlo Perenčević, vlasnik firme "Velestroj"

"Velestroj" je dobro poznata u Srbiji. Naime, ova firma već godinama vrbuje očajne srpske radnike za rad u Rusiji koji tamo rade u očajnim uslovima i za isto takve plate. O kakvim uslovima je reč, najbolje govori tragedija iz 2015, u kojoj je život izgubilo šest srpskih građevinaca. Prilikom uviđaja ruski vatrogasci su izjavili da nije bilo aparata za gašenje požara.

Inače, Perenčević, koji važi za jednog od najbogatijih Hrvata, milione je zaradio na naftnom biznisu u Rusiji, a zatim je poslove proširio preko Londona i Los Anđelesa, gde poslednjih godina živi. Međutim, kako prenose hrvatski mediji, namerava da se penzioniše i zavlada Malim Lošinjem, ostrvom na kome je letovao kao dečak, i tu preseli deo biznisa. Nezvanično se pominje i kao finansijer hrvatske vlasti.

"Velestroj" ima 15.000 zaposlenih

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da utaja tolikog novca može predstavljati opasnost po državu.

- U svakoj zemlji utaja poreza od milijardu dolara predstavlja ugrožavanje finansijskih sistema te zemlje i mora biti predmet veoma ozbiljnih istraga - napominje Anđelković.

Ovim povodom smo poslali pitanja firmi "Velestroj", ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. 

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf je 11. jula pisao o početku akcije ruske policije i istrazi o poslovima Perenčevića

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading