Strategija nacionalne bezbednosti: CRNA GORA SPREMNA ZA RAT?

Autor: Vijesti.me

Svet

19.08.2018

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora ima specifično mesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona, kaže se u Predlogu strategije nacionalne bezbednosti i ocenjuje da je opasnost od direktne vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, ali se ne može isključiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Crnogorska zastava

Navodi se da bezbedonosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskom i mediteranskom podneblju.

- Deo je regiona koji je u prethodnom periodu pretrpio dinamične promene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mjesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona - kaže se u Vladinom dokumentu.

Ističe se da Crna Gora deli strateški pristup izazovima, rizicima i pretnjama po nacionalnu bezbednost koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

Ocenjuje se da je spektar izazova, rizika i pretnji širok. "Region je još opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima".

Navodi se da su promene na geostrateškom planu uticale da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečevanje daljeg evropskog i evroatlanstkog puta pojedinih država regiona.

Ocenjuje se da, s obzirom na geografski položaj, na bezbednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u neposrednom okruženju, ali i one u udaljenim regionima, kao što su Istočna Evropa, Bliski Istok i Severna Afrika, kao i regionima Crnog i Kaspijskog mora i Kavkaza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading