ŠOKANTAN IZVEŠTAJ CIA OTKRIVA: Crna Gora je u rukama ubilačke sekte

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

18.08.2018

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sekta "Aum šinrikjo" unapređuje svoju mrežu u Crnoj Gori, iako je većina članova proterana pre dve godine, navode u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Na sajtu CIA, inače, japanska sekta je obeležena kao jedina teroristička pretnja u Crnoj Gori.

Posebne jedinice policije su u martu 2016. u podgoričkom hotelu "Ramada" i u hotelu "Perjanik" u Danilovgradu, uhapsile 58 članova kulta odgovornog za smrtonosni napad sarinom u tokijskom metrou.

U toj su akciji uhapšena 43 državljanina Rusije, sedam iz Belorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

Uprava policije sprovela je tada akciju nakon dojave partnerskih bezbednosnih službi koje su upozorile da u Crnoj Gori borave članovi "inostrane verske grupe zatvorenog tipa2, a u policiji su pojasnili da su pripadnici sekte nakon hapšenja i saslušanja deportovani iz Crne Gore.

Japanska sekta odgovorna je za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine, u kojem je ubijeno 13, a povređeno više hiljada osoba. Japan je nedavno pogubio poslednjih šest pripadnika kulta "Aum šinrikjo", osuđenih na smrtnu kaznu zbog napada u tokijskom metrou. Još sedam pripadnika kulta, među kojima je bio i lider Šoko Asahara, pogubljeno je u julu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

19.08.2018 14:23

Gluposti, te Ruse smo davno proćerali