ZAEV VERUJE U USPEH REFEREMDUMA: Siguran sam da ćemo 30. septembra izabrati evropsku Makedoniju

Autor: Tanjug

Svet

13.08.2018

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panelom "Na putu ka Briselu preko Ohrida" u Skoplju je obeležena 17. godišnjica Ohridskog mirovnog sporazuma, a premijer Zoran Zaev je poručio da je taj okvirni sporazum garancija da nasilje nikada više neće biti mehanizam za postizanje političkih poena.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

Ohridskim mirovnim sporazumom su pre 17 godina okončani sukobi sa Albancima i postavljeni temelji za izgradnju i puno funkcionisanje demokratskog multietničkog društva.

Kao učesnik panela, Zaev je izrazio poštovanje prema političarima koji su pre 17 godina skupili snagu i nakon dugih i napornih pregovora uspeli da postignu sporazum i okončaju tadašnji sukob sa pripadnicima albanske manjine 2001. godine.

Ohridski okvirni sporazum je i osnova za izgradnju suživota među različitim etničkim zajednicama koje žive u Makedoniji, naglasio je Zaev.

- Danas gradimo Makedoniju kao društvo" - kazao je Zaev i dodao da je samo godinu dana nakon formiranja nove Vlade, ta do tada izolovana zemlja postala otvorena za odnose sa susedima i istrajna u naporima za integraciju u EU i NATO.

On je spomenuo Ugovor o dobrosusedskim odnosima koji je pre godinu dana potpisan sa Bugarskom, ali i istorijski sporazum za rešavanje spora s Grčkom, te ponovio da je pritom makedonski identitet zagarantovan.

- Kao što je pre 17 godina hrabrost građana i naših političara izvukla Makedoniju iz krize, sada nam se daje mogućnost da budemo hrabri, da donesemo pravu odluku kako bismo osigurali našu budućnost, budućnost naše dece. Znam da ćemo se 30. septembra ujediniti i da ćemo napredovati ka boljoj budućnosti Makedonije. Siguran sam i čvrsto verujem da ćemo izabrati evropsku Makedoniju - rekao je Zaev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading