USTAŠE BRANE USTAŠU: Tompson neće odgovarati za propagiranje "Za dom spremni" na koncertima

Autor: Republika

Svet

06.08.2018

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sisačko-moslavačka policija je na koncertu Marka Perkovića Thompsona održanog u nedelju u Glini zabeležila šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a zbog pozdrava "Za dom" nije postupila s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o podsticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

Marko Perković Tompson

U četiri slučaja zabeleženi su prekršaji nošenja i isticanja simbola kojima se remetio javni red, dok su dva prekršaja počinila dva vidno alkoholisana muškarca i to vikom i galamom, te vređanjem i omalovažavanjem policijskih službenika, koji su prema njima postupali, izvestila je sisačko-moslavačka policija.

Tompsonov koncert održan je u nedelju uveče u Glini povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana grada, a prema policijskoj proceni okupilo se pedesetak hiljada ljudi, dok je po proceni nekih medija tamo bilo čak osamdeset hiljada, prenosi jutarnji. hr.

Pevač je koncert započeo pesmom Bojna Čavoglave i pozdravom "Za dom" na što je publika odgovorila "spremni", no policija nije postupala sledom dosadašnje sudske prakse s obzirom da je Marko Perković Thompson početkom juna na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi godišnjice "Oluje", tokom izvođenja "Bojna Čavoglave" uzviknuo poklič "Za dom spremni".

 

 

Sudija Nada Turkalj u obrazloženju je navela da izvođenjem pesme s pozdravom "Za dom spremni" Thompson nije podsticao mržnju na temelju nacionalne ili verske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarni režim NDH i njene fašističke ideologije.

Sudija je takođe istakla da je tekst izvedene pesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading