MAĐARI DEMANTUJU MERKELOVU: Nismo ušli ni u kakav sporazum o prijemu migranata

Autor: Tanjug

Svet

30.06.2018

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol mađarske vlade saopštio je danas da njegova zemlja nije ušla ni u kakav sporazum o prijemu tražilaca azila iz Nemačke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Prethodno je Rojters javio da je imao uvid u dokument koji je nemačka kancelarka Angela Merkel prosledila liderima svojih koalicionih partnera, a u kojem se navodi da je 14 zemalja EU saopštilo da je spremno da potpiše sporazume sa Nemačkom o prijemu tražilaca azila koji su prethodno bili registrovani drugde.

Među tim zemljama su, napomenula je britanska agencija, i neke koje su najglasnije u protivljenju migracionoj politici otvorenih vrata nemačke kancelarke, uključujući Mađarsku.

- Nikakav takav sporazum nismo postigli. Nemoguće je da migrant uđe u Mađarsku, a da prethodno nije već ušao u neku drugu članicu EU - rekao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, dodavši da je 2015. Nemačka pokušala da Mađarsku učini prvom zemljom u koju migranti ulaze, ali da je Budimpešta već tada to odbila, prenosi Rojters.

Prema dokumentu - koji britanska agencija vidi kao napor da se umire bavarski saveznici Angele Merkel - bilateralni sporazumi će proces deportovanja izbeglica, koje su ranije registrovane u nekoj drugoj zemlji članici EU, učiniti daleko efikasnijim.

- Do sada je vraćanje migranata iz Nemačke, prema Dablinskim propisima, bilo uspešno u svega 15 odsto slučajeva. Potpisaćemo administrativne sporazume sa državama članicama... kako bismo ubrzali proces vraćanja i uklonili prepreke - stoji u dokumentu.

Među zemljama koje su su izrazile spremnost za potpisivanje takvih sporazuma su Mađarska, Poljska i Češka Republika - zemlje koje su se protivile bilo kakvoj šemi raspodele tražilaca azila po kontinentu.


Među drugim zemljama koje su navedene u dokumentu su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Švedska.

Austrija, čiji novi kancelar Sebastijan Kurc ima čvrst stav u pogledu imigracije i vlada u koaliciji sa krajnjom desnicom, nije prisutna na listi 14 zemalja, napominje Rojters.

Inače, prema Dablinskoj konvenciji EU, tražioci azila moraju da podnesu zahtev u prvoj zemlji EU u koju kroče.

Lideri EU su se, na upravo održanom samitu, dogovorili da izbeglice raspodele između sebe na dobrovoljnoj osnovi i osnuju "kontrolisane centre" unutar EU za obradu zahteva za azil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading