(FOTO) MAKEDONCI ODLEPILI ZBOG NOVOG IMENA: Izašli na ulice i blokirali saobraćaj!

Autor: Tanjug

Svet

13.06.2018

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju večeras je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promeni imena te zemlje u Republika Severna Makedonija, što je saopštio premijer Zoran Zaev. mak

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makedonci nezadovoljni novim imenom države

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi.

Makonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

- Građani, a ne predsednik Ðorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije - saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Severna Makedonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading