VEDRANA RUDAN: JEB*TE, EVROPA SLAVI POBEDU NAD FAŠIZMOM?!

Autor: rudan.info, Republika

Svet

05.05.2018

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska književnica Vedrana Rudan, poznata po svom britkom jeziku, u jednoj od svojih poslednjih kolumni osvrnula se na godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i odnosom današnje Evrope prema tom datumu. Njenu kolumnu, uz redakcijusku opremu, prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dan pobede nad fašizmom biće proslavljen devetog maja jer je toga dana 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. I tako je, zaboravila sam potezom čijeg zločinačkog pera, fašizmu odzvonilo.

Holokaust

Znamo da je fašizam bio veliko sranje, nacisti i ostali fašisti pobili su milijune ljudi. Treba li opet spominjati holokaust? Naravno da treba. Da je postojao samo holokaust to bi bilo dovoljno da se doveka slavi Dan pobede nad zlom koje je, je li, iza nas. Zauvek i doveka.

Rudan: Holokaust je prema jugoslavenskoj priči pičkin dim

Ajmo biti malo ozbiljni. Slaviti danas pobedu nad "fašizmom" jednako je normalno kao kad bi drhtavi starčić u sedamdeset i nekoj slavio svoj osamnaesti rođendan samo zato jer je baš u osamnaestoj bio mlad, lijep, čvrst i veliki jebač. On to ne želi zaboraviti, on se toga seća kao da je juče bilo, on je razbio ogledalo, ne jebe živu silu. Sedi u pelenama na kauču, gleda slike iz albuma, nazdravlja sebi šampanjcem iako zna da će za koji minut ili dva od njega dobiti proliv. Jebeš istinu kad ti laž staro srce greje.

Evropa slavi pobedu nad fašizmom?! Nekoliko činjenica na brzinu. Amerika koja je Jugoslaviju četrdeset i neke gađala paketima sa hranom ne tako davno sasula je na nju tone osiromašenog uranijuma, razorila zemlju i uništila život na ovim prostorima doveka. Holokaust je prema jugoslavenskoj priči pičkin dim. Antisemitom me može proglasiti ko god želi, brojke su na mojoj strani.

Jevreji koji su, dok je Hitler harao Evropom, uništeni u genocidu bez milosti, doduše Cigani su žešće ali nemaju love pa i ne pišu istoriju svoje nesreće, danas su fašisti. Naravno da moram naglasiti da mislim na državu Izrael, ne na narod koji nema moć da svoje vođe zameni nefašistima. Za koji ćemo dan opet gledati Hitlerove govore na svim svetskim ekranima, o Gazi nećemo čuti ni reč onako kako naši preci nisu slušali o patnjama Jevreje kad je Hitler bio u punoj snazi.

Nema novinara u fašizmu, postoje samo pokorni zapisničari

Vedrana Rudan, književnica

Nacistička Nemačka koja je devetog maja 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu danas ekonomski cvate zahvaljujući prije svega ogromnom izvozu oružja kojim ubija nevine širom svijeta žešće nego je to činio Hitler. Pa ipak, i Nemačka će "slaviti" Dan pobede nad fašizmom.

Ove smo godine gledali film o Čerčilu zato jer je Čerčil bio veliki borac protiv fašizma. Njegova Britanija danas? Baca bombe gde joj Amerika kaže, uništava sirije, irake, libije i ostale.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Bez dlake na jeziku: Vedrana Rudan

Budući britanski kralj William kome pamet nije jača strana ali je to nebitno kad si princ i budući kralj, na nekom je "samitu" izjavio kako je na Zemlji previše ljudi i kako bi se nešto po tom pitanju trebalo učiniti.

Njegova zemlja zaista čini sve što može, po tom pitanju, iako je meni palo na pamet da ga je neki novinar morao pitati, ako nas već jest previše, zašto se članovi porodice Vaše Visosti kote poput zečeva.

Nema novinara u fašizmu, postoje samo pokorni zapisničari.

Francuska. Da, i Francuska će burno slaviti Dan pobede… Na taj će Dan predsednik Francuske, mali Macron, u svoje cipelice umetnuti posebno visoke uloške da bi nas podsetio na Pobedu i na [arla de Gola.

Bože, kako bi ova priča o pobedi nad fašizmom bila smešna da u ime pobede nad fašizmom svake sekunde, svake minute, svakoga sata u svakom danu današnjem ne umiru hiljade nevinih. Svi ti, svi mi, nismo žrtve fašizma, ne, ne, nas obogaćuju osiromašenim uranijumom, nama se ruše kuće, truje vode i zemlja, otima se nafta, u ime demokratije.

Fašisti zlotvori

Mi čak i ne smemo reći da su naši zlotvori fašisti. Mi ne smemo reći da živimo u fašizmu koji je naša sadašnjost i naša budućnost. Mi ne smemo reći da današnji fašisti nikad neće potpisati kapitulaciju. Mi samo smemo, ako smo civilizovani, i još Evropljani, devetog maja mahati zastavicama, spominjati jadne Jevreje i proklinjati Hitlera.

"Svi ti, svi mi, nismo žrtve fašizma, ne, ne, nas obogaćuju osiromašenim uranijumom, nama se ruše kuće, truje vode i zemlja, otima se nafta, u ime demokratije"

I ova će fešta antifašizma proći bez mene. U osami doma koji mi još nije srušen neću plakati nad žrtvama holokausta, plakat ću nad mrtvim i živim Palestincima, mrtvim i živim Jevrejima koji moraju ubijati Palestince, nad mrtvim i živim Sirijcima, nad mrtvim i živim Iračanima, Libijcima, Amerikancima, Britancima, nad svima koji ginu jer se naši gospodari hrane njihovim leševima.

Plakat ću nad svojom živom decom i budućim mrtvim unucima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading