OVO NEMA NIĐE: Izbori na crnogorski način - glasala deca, po 50 evra Romima i hamburgeri!

Autor:

Svet

15.04.2018

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmoćnija politička figura Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović (56), koji već 27 godina vlada tom državom, potrudio se svim silama da opet bude izabran za predsednika, pa prema tvrdnjama opozicije, danas nije prezao ni da se posluži najdrastičnijim sredstvima kršenja izbornog procesa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tako je današnje glasanje više podsećalo da scene iz nekih dalekih afričkih diktatura nego na demokratske izbore jedne evropske države, pa je na čak 1.214 izbornih mesta zabeleženo više desetina incidenata i neregularnosti, na koje, međutim, niko od nadležnih nije reagovao.

- Može se reći da je ceo proces bio potpuno nelegitiman jer su se u svim opštinama mogli videti aktivisti DPS, koji su pravili tajne spiskove glasača - pišu crnogorski portali i dodaju da je značajan bio i odziv romske populacije, kojima je, prema svedočenju posmatrača, bilo plaćeno minimum 50 evra da izađu i zaokruže Milovo ime na listiću.

50,6 odsto podrške očekuje se da će Milo osvojiti

Nezavisni građanski pokret URA saopštio je da su njihovi posmatrači u Ulcinju otkrili nevažeće listiće, koji su završili u glasačkoj kutiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Pronašli smo devet listića sa istim serijskim brojem, od čega su se tri već nalazila u kutiji. Zahtevali smo da se obustavi glasanje, što je predsednik biračkog odbora odbio - saopštili su aktivisti te organizacije.

Međutim, takvi i slični incidenti, pišu mediji, dešavali su se tokom celog dana, a čitava atmosfera koja je vladala na biralištima podsećala je na strogo kontrolisan izborni proces bez poštovanja izborne ćutnje.

Najgrublje kršenje procesa zabeleženo je u Herceg Novom jer je čak 39 birača uskraćeno za pravo da iskaže slobodnu volju zbog toga što uređaji za očitavanje podataka nisu radili

- Uprkos mogućnosti da se vizuelno utvrdi identitet ljudi, kontrolori su to odbili da učine i njima nije dato da glasaju - pišu crnogorske Vijesti i navode da će  izbori ostati upamćeni i po velikom broju paralelnih štabova, koje su tik do zvaničnih biračkih mesta vodili aktivisti Milovog DPS.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Na jednom mestu je čak i dete zaokruživalo listić naočigled roditelja i komisije, drugi su fotografisali svoje listiće ili donosili već zaokružene, dok su ispred mnogih birališta stajali aktivisti i zapisivali imena i prezimena onih koji su glasali, verovatno da bi kasnije bili nagrađeni ili kažnjeni, u zavisnosti od toga čije su ime zaokružili - rekao je jedan od rezigniranih posmatrača, koji je i napravio fotografije Milovih kontrolora u automobilu kojima su podeljeni besplatni hamburgeri.

I OVO SE DESILO
U Rožaju je birač neposredno pre ubacivanja listića naglas izgovorio za koga je glasao, čime je narušena tajnost izbornog procesacol
U istom mestu jedan birač je glasao dvaput na dva različita mesta
Događalo se i to da su glasači mrtvi hladni fotografisali glasačke listiće, koji im uprkos tome nisu oduzeti

Mnogi glasači se nisu potpisivali u knjigu po preuzimanju listića

Dešavalo se i grupno glasanje unutar istog paravana
RepublikaFoto: pixabay.com
Crnu Goru su hteli mnogi da otmu Milu iz ruku

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading