EKSPLOZIJE ODJEKIVALE KIJEVOM VIŠE OD DVA SATA: Strašan NOĆNI udar, Rusija ZASULA Šahidima prestonicu Ukrajine! Ukrajinci tvrde: Uništeno 26 dronova!

Autor:

Svet

10.09.2023

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U noći na nedelju, 10. septembra, ruske snage izvele su novi napad na Ukrajinu koristeći jurišne bespilotne letelice „Šahed”.

EKSPLOZIJE ODJEKIVALE KIJEVOM VIŠE OD DVA SATA: Strašan NOĆNI udar, Rusija ZASULA Šahidima prestonicu Ukrajine! Ukrajinci tvrde: Uništeno 26 dronova!

Foto: Youtube-Guardian, Facebook-Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South”, Tanjug/AP

Napad je izvršen sa severa, u nizu regiona je objavljena uzbuna, nakon čega je protivvazdušna odbrana radila protiv neprijateljskih ciljeva.

Konkretno, u Kijevu i regionu čuli su se zvuci eksplozija. Prema podacima Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, protivvazdušna odbrana je uništila 26 jurišnih dronova od 33 koje je neprijatelj lansirao u pravcu Kijevske oblasti, navodi ukrajinski sajt Obozrevatel.

"U Kijevskoj oblasti i u prestonici deluje PVO. Bespilotne letelice se i dalje kreću ka Kijevu. Ostanite u skloništima!" - napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kasnije se saznalo da su olupine dronova pale u Svjatošinskom, Ševčenkovskom i Podilskom okrugu glavnog grada. "Sve službe idu na mesta. Detalji kasnije", rekao je Kličko.

Takođe, olupina bespilotne letelice pala je i zapalila se na kolovozu u Solomjanskom okrugu Kijeva.

U Podilskom okrugu, ostaci su pali na otvoreno područje, tamo nema oštećenih zgrada. Postoji jedna žrtva - ima akutnu reakciju na stres. Lekari su na licu mesta ukazali pomoć povređenoj.

"Delovi su pali na otvoreno područje, nije bilo požara, žrtava i štete na objektima. Prema drugom pozivu,  oštećeni su parkirani automobil, putokazi i trolejbuski dalekovodi. Požara nije bilo, tamo nije bilo žrtava“, saopštila je Državna služba za vanredne situacije .

U Svjatošinskom okrugu u Kijevu olupina bespilotne letelice pala je u oblast parka Sovki, gde je izbio požar.

"Spasioci su ugasili požar na otvorenom prostoru. Usled pada zapalile su se klupa i sto za kampovanje. Požar je ugašen na površini od 5 kvadratnih metara", navodi se u poruci Državne službe za vanredne situacije.

U okrugu Ševčenkovski, fragmenti drona udarili su u stan u višespratnici. Vlasnici su sami ugasili požar. Prethodno nije bilo žrtava, saopštila je KMVA .

Krhotine su pale na nestambenu zgradu u prestoničkom okrugu Darnicki, tu nije bilo žrtava. 

U 05:24, načelnik KMVA Sergej Popko saopštio je preliminarne podatke o radu PVO tokom noćnog napada: branioci neba iznad prestonice uništili su više od 20 dronova kamikaza.

"Neprijatelj je ove noći napao Kijev bespilotnim letelicama. Dronovi su ulazili u prestonicu u grupama i iz različitih pravaca. Snage PVO uspele su da unište više od dve desetine neprijateljskih bespilotnih letelica", napomenuo je Popko, dodajući da će tačne podatke o broju oborenih dronova i njihovom tipu objaviti Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

On je takođe primetio da su, sa izuzetkom okruga Ševčenkov, olupine dronova uglavnom pale na otvoren prostor.

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Rusi su noću napali Ukrajinu sa 32 drona kamikaze tipa Šahed-136/131. Snage PVO Ukrajine uništile su 25 bespilotnih letelica. Rusi su većinu jurišnih dronova poslali u Kijevsku oblast.

Nakon toga, PS Oružanih snaga Ukrajine objavila je ažurirane podatke.

„U noći 10. septembra 2023. godine neprijatelj je napao jurišnim bespilotnim letelicama tipa Šahed-136/131 iz severnog pravca (Kursk, RF). Zabeležena su 33 lansiranja „Šahed”  u pravcu Kijevske oblasti. Kao rezultat borbenog rada snaga i sredstava Vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO ostalih komponenti Odbrambenih snaga Ukrajine, uništeno je 26 dronova „Šahed-136/131“ , navodi se u poruci.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading