VUČIĆ ZAPUŠIO USTA HRVATSKIM NOVINARIMA: Ne očekujte da se dodovoravam i pristanem na ponižavanje Srbije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.02.2018

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poniznost nije mera poštovanja, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucić delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava, niti da pristane na ponižavanje Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Vrginmostu, u kojem su novinari hrvatskog ogranka N1 televizije i televizije Nova insistirali na njegovom govoru u Glini, te da li će se ograditi od tog govora.

- Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo 95-te godine potpuno različita - rekao je Vučić, u nastojanju da objasni da potpuno različit pogled Srba i Hrvata na prošlost ne sme da bude razlog da ne razgovaraju o budućnosti.

- Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže - rekao je Vučić i dodao:

"Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti", rekao je Vučić

 

Na tom pitanju, inače, i izvinjenju, deo hrvatskih medija insistirao je još uoči posete srpskog predsednika, tokom nje, a obraćanje u Vrginmostu iskorisdtili su da ga još jednom postave.

Na pitanje TV Nova o tome da li će se izviniti i da li taj govor opterećuje odnose dve zemlje, Vucič je rekao: 
RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vučić u Vrginmostu

- Čuo sam bezbroj istih pitanja. Interesantno je da je ta mera vaše podrške i poštovanja direktno proporcionalna poniznosti, koju očekujete od nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, ili straha i potrebe da se dodvoravam, nikad nećete videti - odgovorio je predsednik Srbije.


Vučić je dodao da je jedini teritorijalni spor koji imaju dve zemlje pitanje granice na Dunavu. 

Primetio je da je bio učtiv, odgovoran i ozbljan, te da na uvrede nije odgovarao uvredama i teškim rečima. " 

 "I danas sam slušao laži i neistine o sebi i nemam problem da na to odgovorim", rekao je Vučić dodavši da Srbi i Hrvati imaju potpuno različite poglede na ono što je bilo pre 23 ili 28 godina, ali da to ne znači da ne treba da žive zajedno i da razgovaraju 


Kaže i da je srećan jer nijedan hrvatski predsednik ili premijer sa kojima se niko u Srbiji ne slaže nikad neće doživeti u našoj zemlji takvu hajku, na kakvu je on naišao.


- Rekao sam, vaša želja da prema nekome imate pristojan odnos uvek mora biti dirketno proporcionalna meri poniznosti koja se mora pokazati. Nećete to da doživite. Rekao sam da nemamo teritorijalnih problema sa Hrvatskom. Jedino što vam je bilo potrebno jeste - da li bi dobili nešto što bi koristili za lično ponižavanje predsednika Sbrije. Taj film nećete gledati - kaže on. 

- Sinoć su mi savetnici pokazali kakve su emisije bile o meni na HRT-u. Ja sam se na to nasmejao. Slušao sam priče o bahatom četrniku, iako mi niko u široj porodici nije bio četnik - kaže Vučić. 

Naveo je i da su sve kuće Vučića 92. godine u selu Čipuljić spaljene, a da on nije tražio izvinjenje, nego da je želeo da pričamo o budućnosti. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Dragana

13.02.2018 14:09

Svaka cast predsednice ponosna sam na vas jer ne dozvoljavate da Srbiju ponizavaju.

Sanja

13.02.2018 14:11

Pametno, podržavam svaku predsednikovu izjavu.

pera ciganin

13.02.2018 14:21

Optimizam na obe strane mora biti prisutan do konacni rezultata, koji su dobri za sve.

fedja

13.02.2018 14:31

Novinari koji zele jos vecu tenziju da naprave svojim pitanjima treba neko zaista zapusiti usta...cist bezobrazluk