HRVATI VRATILI PORODICU SA ŠESTORO DECE U SRBIJU

Autor: D.S.

Svet

07.02.2018

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je pre nešto više od dva meseca izbegličku porodicu Husein hrvatska policija prisilno vratila na teritoriju Srbije, a petogodišnju devojčicu usmrtio voz nedaleko od Šida, još jedan slučaj vraćanja izbeglica sa hrvatske granice u Srbiju isplivao je u javnosti.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Na mukama: Migranti teško ulaze u zemlje EU

Reč je, naime, o osmočlanoj porodici sa šestoro dece, od kojih je najmlađe staro samo godinu dana. Porodica je vraćena u petak iz Hrvatske u Srbiju iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u toj zemlji, saopštila je na Fejsbuku organizacija Are You Syrious.

- Još jedno guranje nazad u Srbiju i nasilje prema ženi i deci - napisala je ova organizacija na svom statusu.

Dodaju da im je jedan član porodice rekao da je policija udarila njegovu majku te da su nazad u Srbiju morali pešice i da je put trajao punih osam sati.

Policija udarila majku, a u Srbiju su pešačili punih osam sati

- Ono što je još gore je to što su deca prisiljena da prespavaju noć napolju jer UNHCR linija prima pozive tek od 8.30, pa nisu mogli ranije da se pozabave slučajem - piše na pomenutoj društvenoj mreži.

Organizacija Are You Syrious je objavila i fotografiju dece koja su hladnu noć provela na otvorenom.

Tvrtko Barun, šef Isusovačke službe za izbeglice, kaže da ima saznanja o slučajevima ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju, kao i da je nedavno zaštitnica građana u jednom dokumentu pobrojla slučajeve nepravilnosti na granici i poslala ih državnim institucijama.

- Nadam se da će državno tužilaštvo podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke - kazao je Barun. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
djordje1953

07.02.2018 20:22

proterali tolike srbe sta je za njih nekoliko izbeglica misle oni u napred

ilija krneta

08.02.2018 02:43

Komuisti u Beogradu vole bratstvo i jedinistvo. Srbija drzava gradjana a ne nacionalista. ne ne