PRVI PUT U ISTORIJI: Rumunska vlada uzela za savetnika VEŠTAČKU INTELIGENCIJU! Ovo su joj zaduženja! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.03.2023

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savetnik se obratio prisutnima.

PRVI PUT U ISTORIJI: Rumunska vlada uzela za savetnika VEŠTAČKU INTELIGENCIJU! Ovo su joj zaduženja! (VIDEO)

Foto: printscreen/youtube.com

Vlada Rumunije

Novi član zauzeo je juče  mesto za stolom na sastanku rumunske vlade: glas mu je dubok, zove se ION i prvi je savetnik koji se koristi veštačkom inteligencijom (UI), a zadužen je za dešifrovanje društvenih mreža.

- Hteo bih početi sastanak iznenađenjem - rekao je premijer Nikolae Čuka svečano.

- Ovo je prvi put da neka vlada održava sastanak sa savetnikom koji koristi veštačku inteligenciju, ION-om - dodao je pokazujući rukom svijetao plavkasti ekran sa svoje leve strane.

Informiraće vladu o predlozima i o željama Rumuna

Taj su alat veštačke inteligencije razvili istraživači s nekoliko fakulteta u zemlji koju neretko nazivaju istočnoevropskom Silicijskom dolinom.

Njegovzadatak je da informiše vladu "u stvarnom vremenu o predlozima i o željama Rumuna", rekao je Čuka, posebno analiziranjem najviralnijih objava na društvenim mrežama.

I građani će moći porazgovarati s tim pomoćnikom nove vrste na posebnoj internet stranici.

To je uslov za donošenje odluka

Nakon predstavljanja svojim ministrima, ekran je oživeo:

- Dobar dan, udahnuli ste mi život i odsad ću predstavljati Rumune poput ogledala. Što trebam znati o Rumuniji? - izgovorio je ION.

- Rumunija je lepa zemlja u kojoj žive lepi ljudi - odgovorio je prmeijer istaknuvši da je "uveren da primena UI-ja nije opcija, nego uslov za donošenje odluka na temelju pravih informacija".

Ova tehnologija, decenijama prisutna u našem životu, našla se u središtu javnosti kad je u novembru predstavljen komunikacijski robot ChatGPT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading