SKUP OEBS U RIMU: Hrvati POBEGLI IZ SALE nakon pitanja o zločinima!

Autor: Agencije

Svet

30.01.2018

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska delegacija izazvala je skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OEBS u Rimu. Oni su napustili plenarnu salu tokom završnog govora predsedavajućeg Saveta Jad Vašema rabina Izraela Mei Laua!

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Hrvati napustili skup OEBS/Foto: Ilustracija

Lau, koji je bio glavni rabin Izraela i preživeli iz nacističke fabrike smrti logora Buhenvald, svoj govor je fokusirao na pitanje "Gde?". Pitao je: "Gde ste se nalazili kada su se činili zločini, i gde se nalazite kada se ponovo budi mržnja?".

Te reči su očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske koji su, umesto da sa drugim članicama OEBS osude antisemitizam i sve druge oblike mržnje prema drugoj naciji, veri i rasi, izašli i ostavili praznu stolicu.

To je drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Jevrejima, koja je organizovana u zgradi UN u Njujorku.

Prethodno, govoreći na konferenciji OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u Rimu da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam:

Srpski šef diplomatije je istakao i značaj izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav", koju je otvorio 25. januara u zgradi UN u Njujorku, a koja dokumentuju stravično stradanje Srba, Jevreja i mnogih drugih naroda podvrgnutih sistematskom uništenju od strane ustaškog režima NDH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading