NEMAČKI RADIO OSUO PALJBU PO ZAGREBU: Ništa se nije promenio od ulaska u EU, u Hrvatskoj vlada klima mržnje!

Autor: Tanjug

Svet

25.01.2018

05:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački javni radio Dojčlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju "koja sve više ide udesno" i u kojoj vlada radikalni politički diskurs u kojem su "ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja", prenose hrvatski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Foto: Ilustracija

- Ulazak u Evropsku uniju nije ništa promenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja - konstatuje se u prilogu nemačkog javnog radija, prenosi Index.hr. 

Zarobljeni u istoriji

Hrvatska je zarobljena u istoriji s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primer toga su bile reakcije na samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

- Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za šta je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu - navodi nemački radio te napominje i da je u presudi i prvi predsednik Franjo Tuđman naveden kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.


Citira se socijalni psiholog Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorifikovanje i obožavanje rata" i "narativ u kojem nije bilo mesta za ništa više nego našu pobedu, naše žrtve i naše patnje", a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti". 
Kolinda Grabar Kitarović

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz istorije bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, navodi Dojčlandfunk. 

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, kada se “završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ”. 

U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Evrope", "demokratije", "ekonomije" i "izgradnje" zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom.

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktuelni predsednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice". 

Srbi neprijatelji

- U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervisana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklarišu se kao Hrvati - navodi Dojčlandfunk.

Sledeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra nemački radio, te dodaje kako se to u delu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje “čisto neonacističke teze” o tome da u konc-logoru Jasenovcu niko nije nastradao tokom Drugog svetskog rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading