PERFIDNA IGRA ZAGREBA: Hrvatska otima srpsku imovinu

Autor: Tanjug

Svet

12.01.2018

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska vlada usvojila je ove nedelje i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja, a prema kojima bi srpske firme koje su za vreme bivše Jugoslavije imale imovinu u ovoj državi, i definitivno mogle da ostanu bez nje, pišu "Novosti".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Foto: Ilustracija

Hrvati, kako se navodi, nude investitorima poslovni prostor zbog kojeg srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na deset godina - besplatno, a novina je da će po isteku zakupa ulagači moći i da otkupe srpsku imovinu.

"Neaktivna imovina"

Prema rečima Martine Delić, potpredsednice vlade u Zagrebu, novim zakonom povećava se mogućnost invsticionih ulaganja i aktiviranje tzv. "neaktivne imovine u vlasništvu RH".


A "neaktivna imovina" je u najvećem broju slučajeva upravo imovina srpskih preduzeća, koju je Zagreb bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu, pišu "Novosti".

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se "državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska delatnost" može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine. 

Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekat tri miliona evra i da se istovremeno vrednost državne imovine poveća za 50 odsto. Posle isteka decenije, preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

- Predlogom ovog zakona Hrvatska pokušava da predupredi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta - kaže novosadski advokat Zoran Ristić iz kancelarije "Ristić i partneri".


Njegova kancelarija je posle višegodišnjih muka letos napravila revolucionarni pomak i čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba našle su se na dnevnom redu Suda u Strazburu i on će o njima uskoro odlučivati.

- Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je rešio da te odluke praktično spreči još pre nego što su donete - kaže Ristić.

Diskriminatorski zakon

Tako će, kako primećuje, srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima biti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina.

- Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona jer on sprčava rad i sprovođenje presuda samog suda - objašnjava Ristić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading