U HRVATSKOJ OVO UČE OSNOVCI U ČETVRTOM RAZREDU: "Srbi su vašim tatama sekli spolovila, a mamama sise"

Autor: DRAGANA SIMIĆ - MILJANA M. LESKOVAC

Svet

02.01.2018

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca od deset godina u Hrvatskoj u školi uče da su njihovim "tatama Srbi sekli spolovila", a "mamama sise"...

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Jedno rađa drugo: Defile ustaša

Skandalozni stihovi (pogledajte okvir) u kojima su Srbi predstavljeni kao koljači civila i dece deo su knjige "Pusa od krampusa", pesnika Zvonimira Baloga, koja je na spisku literature sa kog učitelji biraju obaveznu lektiru.

"U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajnickog padanja", glasi još jedan jedan od ogavnih stihova pesme "Gospa međugorska".

Izvrtanje činjenica

U ovoj knjizi stoji i sledeće "objašnjenje" za decu koja, podsetimo, imaju deset godina: "Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Blajburg, Jazovka i druge špilje postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske su zbilje. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja".

Predsednik dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac kaže za Srpski telegraf da Hrvati od malih nogu uče decu mržnji prema Srbima, i to izvrćući istorijske činjenice.

- Ta lektira i stihovi samo govore o tome kako se indoktrinira jedan narod, a mržnju prema nekome je najlakše usaditi deci. Već u predškolskom uzrastu se hrvatska deca kroz slikovnice ili pesmice uče strašnoj mržnji prema svemu što je srpsko - navodi Štrbac.

On dodaje i da jame u Lici i Hercegovini jesu postojale, ali da su u njih bacane srpske žrtve koje su ubijali Hrvati na najstrašnije moguće načine, te da su stihovi iz ove navodno dečje pesme potpuno suprotni od činjenica.

Pogled u ogledalo

Da ovakvom lektirom Hrvati nanose štetu pre svega sami sebi, ističe analitičar Dragomir Anđelković.

- Pesma je krajnje neprimerena spram uzrasta đaka i ta vrsta pristupa može stvoriti ozbiljne psihološke probleme kod dece. Druga strana medalje je istina. Ako već žele da edukuju učenike o istoriji, Hrvati onda prvo treba da kažu istinu o sopstvenim zločinima iz vremena Drugog svetskog rata. Ratovi devedesetih samo su senka ustaškog genocida nad Srbima, nad kojim su se čak i nacisti zgražavali - podseća Anđelković.

I ovo su primeri iz hrvatskog školstva

* Krešimir Bagarić, hrvatski veroučitelj, govorio je osmacima na času o tome da je trebalo Srbe nabiti na kolac.

- Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im nabijaju glave na kolac, onda da uđemo - širio je mržnju Bagarić.

* Ustaški pevač Marko Perković Tompson održao je u novembru prošle godine predavanje srednjoškolcima na temu "Vera, ljubav i domovina".
* Zagrebačka školska čitanka-priručnik "Domovinski rat" našla se pre dve godine u centru pažnje jer su u njoj Srbi predstavljeni kao "pobunjeni Srbi", "srpski teroristi", "agresori", "ekstremisti", a Hrvati kao nacija-žrtva.

Srpski predavači zgroženi su štivom koje se servira hrvatskim đacima. Učiteljica Nataša Nikolić Gajić šokirana je sadržajem lektire za četvrtake:

- Niti je primeren sadržaj, niti rečnik koji se koristi. Deca koja idu u četvrti razred suviše su mala da bi razumela teme rata. Ovakva pesma može samo da podstiče nasilje i druga ružna osećanja kod dece.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading