KOLINDA: Očekujem posetu Vučića naredne godine

Autor: Tanjug

Svet

24.12.2017

14:34 >> 15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je preduslov rešavanja otvorenih pitanja koje Hrvatska ima sa susedima otvoren i redovan dijalog, kao i da očekuje da će se poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj ostvariti naredne godine.

RepublikaFoto: Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović

- Pojedina otvorena pitanja ne bi trebala davati ton ukupnim odnosima, već bi upravo pozitivna ukupnost odnosa sa pojedinim susedom trebala biti podsticaj rešavanju tih pitanja. Očekujem da će se poseta predsednika Vučića ostvariti u godini koja je pred nama - rekla je Grabar Kitarović u intervjuu "Večernjem listu".

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, najavljivana je ranije tokom ove godine i očekivalo se da bude realizovana novembru, ali je odložena zbog napete političke atmosfere koja je tada vladala.

Hrvatska ni sa kim nije u hibridnom ratu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je Hrvatska izložena određenim uticajima koji mogu da se svedu na neku vrstu "hibridnog delovanja", ali da ni sa jednom državom nije u "hibridnom ratu".

- Ono što jeste činjenica, to je da je Hrvatska, kao i druge države, izložena određenim uticajima koji se mogu svesti pod ovu ili onu vrstu hibridnog delovanja. To je na svoj način i danak razvoju tehnologije, i mi se s time moramo i možemo nositi - rekla je Grabar Kitarović za Večernji list.

Ona je rekla i da nije dobro ako se zbog toga u društvu stvara "neka vrsta paranoičnog stanja".

- Pogotovo mi funkcioneri, koji smo više od drugih izloženi takvom delovanju, moramo biti spremni da podnosimo kritike i kada su opravdane i kada su neopravdane, pa i onda kada su plod hibridnog delovanja. Istovremeno, sistem državne bezbednosti treba osposobljavati da se zna i može delotvorno suprotstaviti i hibridnom delovanjima - rekla je Grabar Kitarović, prenosi Hina.

Upitana da prokomentariše sve zategnutije odnose u BiH, ona je istakla da je ključ stabilnosti te zemlje u "istinskoj ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba" i saradnji njihovih političkih predstavnika prema evropskoj i evroatlantskoj budućnosti, ali i da je neprihvatljivo izbacivanje reči "hrvatski" iz naziva javnih ustanova u BiH. 

- Hrvati su konstitutivni narod u toj državi i niko ih neće svoditi na manjinu -rekla je ona.

Govoreći o spoljnoj politici Hrvatske i činjenicu da se ove godine susrela i sa američkim i sa ruskim predsednikom, Grabar Kitarović je kazala da i jedan i drugi vrednuju ulogu Hrvatske na jugoistoku Europe, ali i u EU.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Orleanka

24.12.2017 15:59

Ukoliko bude pozitivne političke atmosfere, svakako je da će naš predsednik otići u Zagreb!

Bojan

24.12.2017 16:09

Mi smo odavno shvatili da bez dijaloga sa susedima nema napretka, drago mi je da su i Hrvati to konačno uvideli, doduše sa malim zakašnjenjem ali bolje ikad nego nikad.

kontesanera

24.12.2017 16:14

Hrvatska da bi očekivala posetu Vučića mora da pokaže da želi mir i saradnju sa Srbijom.

Uroš

24.12.2017 16:18

Treba razvijati dobrosusedske i ekonomske odnose sa Hrvatskom. Dobri odnosi su ključ mira u regionu i ekonomskog prosperiteta.