DODIK: Nigde ne piše da su Srbi agresori

Autor: blic.rs, Republika

Svet

03.12.2017

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je postalo nepodnošljivo i degutantno prebacivanje odgovornosti na Srbe i Srbiju i stalno osuđivanje koje dolazi iz Hrvatske nakon haške presude šestorici lidera "Herceg-Bosne".

RepublikaFoto: Tanjug
Bez ustezanja odgovorio Zagrebu i Sarajevu: Milorad Dodik

- Možda njima deluje da je lakše da se pobegne od situacije u kojoj se nalaze tako što će orkestrirano ponovo napasti na Srbe, ali moraju malo da se zaustave i vide konačno šta su činjenice i da su oni prvo etnički očistili Srbe iz Hrvatske, a sada pokušavaju za ono što su činili da žrtvuju svoj narod - rekao je Dodik.

Nedostatak arumenata

On je pojasnio da Hrvatska žrtvuje svoj narod tako što ih je naterala da demontiraju "Herceg-Bosnu" i uđu u pregovore, čime su sami podigli optužnicu i doveli pripadnike svog naroda u poziciju da odgovaraju za "Herceg-Bosnu".

- To je bila politika Hrvatske, a ne naša i mi nismo o tome odlučivali. Mi nismo rekli da li treba ili ne treba formirati "Herceg-Bosnu". Zašto su je formirali i zašto je demontirali, to je priča za njih, nije za nas i konačno bi tu morali da traže razloge svog položaja, a ne da pokušavaju uporno da se obračunavaju sa Srbima - rekao je Dodik.

On je ocenio da se predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon presude šestorici lidera "Herceg-Bosne" izjavila da je "hrvatski narod žrtva velikosrpske agresije", ponovo okreće optužbama prema Srbima i Srbiji u nedostatku drugih argumenata da pribavi pažnju svoje javnosti.

- Svi znaju šta je moj stav o Haškom tribunalu, ali kada govorim o tim stvarima, nigde ne piše da je Republika Srpska udruženi zločinački poduhvat kako su to želeli mnogi da prikažu. Ne piše nigde da je Republika Srpska genocidna kako su pokušali da govore o njoj - istakao je Dodik.

Komentarišući optužbe da on i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović vrše opstrukcije evroatlantskog puta BiH, kao i da to savezništvo ima "ruski rukopis", Dodik je ocenio da su to "gluposti skuvane u kuhinji u Sarajevu".

Prebacivanje loptice

- Kad god naiđu na određeni problem vezano za evropski put, onda pokušavaju da to dislociraju na Banjaluku ili Mostar. Svi znaju da je zastoj u zajedničkim institucijama i da se potencijal koji treba da obezbede muslimani u potrebnim većinama za evropske reforme nalazi kod njih i da Bakir Izetbegović ne može ništa da obezbedi. Zato nam dolaze ti prigovori - rekao je Dodik.

U suštini, kaže Dodik, ti pregovori se odnose na ono da se "prebaci loptica na drugi teren".

- Bakir Izetbegović, odnosno ta politička linija iz Sarajeva, kako se pokazuje, više je okrenuta Turskoj nego Evropskoj uniji i to je nešto što se dešava u poslednje vreme. Mi nismo protiv tih evropskih reformi koje se odnose na ono što je potrebno da se uradi a to je upitnik u skladu sa Mehanizmom koordinacije, koji je ranije usvojen - naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading