U PARLAMENT SA 750 KONJA!

Autor:

Sport

14.07.2018

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad njegova ljuta mašina zagrmi ispred srpskog parlamenta, svi se okreću! Najviši automobilista među poslanicima ili najviši poslanik među automobilistima, tek 34-godišnji Dušan Borković (207 cm) jednako je uspešan na oba zadatka.

RepublikaFoto: Promo foto
Dušan Borković i Aleksandar Vučić

Na posao u Skupštinu Srbije dolazi u sportskom nisanu GTR od "tričavih" 750 konjskih snaga, čiji zvuk ledi krv u žilama, a ubrzanje pomućuje razum. Kaže, jurnjava na kružnim stazama mu je u krvi, ali u intervjuu za Srpski telegraf otkriva kako timski vozi na dva fronta.

Kako uklapate obaveze na stazi i u Skupštini?

- Izuzetno sam ozbiljan po pitanju izvršavanja svojih obaveza. U Skupštini sam kada god nisam na putu zbog trka ili kada nemam obaveze oko treninga i testova.

RepublikaFoto: ST/ D. KADIĆ
Dušan Borković

Otkud uopšte u politici, šta vas je motivisalo?

- Motivisao me je predsednik Aleksandar Vučić. Dugo ga pratim, oduševljavaju me njegova energija i posvećenost napretku Srbije. Poželeo sam da kao prepoznatljivi sportista dam doprinos i podržim politiku koju trenutno vodi naša zemlja.

Da li se parlament ubrzao sa vašim dolaskom?

- Velike brzine volim samo na stazi, u politici su važni staloženost, temeljnost i planski rad.

Gde je teže nadvisiti protivnike, na stazi ili za skupštinskom govornicom?

- Na stazi sam na svom, domaćem terenu. Pre svega sam sportista, ali pobednički duh je deo mog bića i uvek se trudim da nadvisim protivnike.

RepublikaFoto: ST/ D. KADIĆ
Dušan Borković

Kako vas kolege poslanici sad gledaju, a znaju vas u kombinezonu i s kacigom na glavi?

- Mislim da sam im neobičniji bez kacige nego što sam u odelu. Ali rekao bih da su se već navikli do sada.

Da li je bilo zahteva za neku specijalnu vožnju?

- Nisam nikada vozio kolege poslanike, ali nije vam loša ideja. Vozio sam na stazi u trkačkom automobilu novinare i sponzore, njihove reakcije su bile urnebesne. Nekima je bilo muka, drugima je trebalo nekoliko minuta da počnu da pričaju. Bilo je i onih koji nisu smeli da sednu kada su videli kako su ostali suvozači izlazili iz automobila. Interesantno, dame su se pokazale kao hrabriji suvozači.

Znaju li rivali u automobilizmu da se bavite i politikom, kakve su reakcije?

- Znaju, naravno, nije to ništa neobično. Svuda u svetu se poznate ličnosti uključuju u politički život svojih zemalja, tako da me ne zapitkuju mnogo o tom angažmanu. Primetili su svi da je predsednik Vučić veoma aktivan na međunarodnoj političkoj sceni i da se bori da Srbiju pokaže u što boljem svetlu. Posebno cene to što podržava sport.

Šta vam više leži, da usrećujete narod pobedama ili da im pomognete kao njihov izabrani predstavnik?

- Obe uloge mi izuzetno znače. Kao sportista, živim za pobede i dajem 100 odsto na svakoj trci. S druge strane, nikada se ne bih prihvatio mesta poslanika da mi ne znače rezultati koje postižemo u poslaničkoj klupi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dušan Borković u poslaničkoj klupi

Nedavno je dozvoljena brzina na auto-putu povećana na 130 kilometara na čas, kako gledate na to?

- Izuzetno sam posvećen aktivnostima koje se odnose na bezbednost saobraćaja. To je moja dužnost kao profesionalnog automobiliste, bez obzira na politički angažman. Sarađujem sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, pa me očekuje niz aktivnosti na tu temu. Promena zakona je usklađivanje sa propisima većine zemalja Evropske unije. Međutim, naglašavam da to automatski ne znači da će na svim deonicama auto-puta biti dozvoljena brzina od 130 kilometara na sat, ali definitivno hoće na onim delovima koji su novi i modernizovani.

RepublikaFoto: Promo

Pančevci nisu loši vozači!

Za vaše sugrađane Pančevce kažu da su najgori vozači. Da li su to samo predrasude ili ste izuzetak koji potvrđuje pravilo?

- Pančevci kao loši vozači su predrasude. Od toga je napravljen vic, ali potpuno nepravedno. To iskreno mislim, nisam samo lokalpatriota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading