Udovičić: Prevencija negativnih pojava - za integritet sporta

Autor: Tanjug

Sport

24.01.2018

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar omladine i sporta Vanja Udovicičh poručio je danas da je prevencija negativnih pojava u sportu najznačajniji segment zaštite integriteta samog sporta, dece i omladine.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Biljana Popović Ivković i Vanja Udovičić na konferenciji u Beogradu

Govoreći na konferenciji Per plej, fer lajf ,Udovičić je zahvalio Tanjugu na organizaciji tog skupa zbog važnosti teme, koja, kako je naveo, predstavlja drugu stranu medalje sporta.

- Vlada Srbije je formirala Savet koji se bavi negativinim pojavama u sportu - upravo u cilju prevencije negativnih pojava. Zadatak Saveta je i da se bavi detaljnom analizom postojećeg stanja, prevencijom i edukacijom kao i oblicima represije negativinih pojava - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, kaznene odredbe koje sada postoje treba da budu takve da budu motivacija i signal činiocima koji uđu u negaciju samog sporta.

Udovičić smatra da je danas mnogo manji procenat svega negativnog u sistemu i da on, kao bivši vrhunski sportista, zagovara da se radi još više na poboljšanju integriteta sporta kako bi imali što manje slučajeva negativnih pojava u sportu.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić rekao je da su za krivično delo nasilničko ponašanje predviđene izuzetno visoke kazne zatvora, koje se kreću od minimum šest meseci zatvora do 12 godina zatvora, te da poslednjih godina sudovi sve češće izriču efektivne kazne zatvora, u procentu od oko 35 odsto svih procesuiranih krivičnih dela.

- Visina kazne zavisi od težine krivičnog dela i njegove posledice, odnosno da li se radi o kolovođi, o obimu povređene imovine ili povređenih lica, života i drugih - ukazao je Ilić.

On je napomenuo da je ovo krivično delo uvedeno u naše zakonodavstvo kao specijalno kako bi se olakšalo njegovo procesuiranje i dokazivanje pred sudom.
Državni sekretar je podsetio da je od prošle godine kao krivično delo uvedeno - kršenje zabrane prisustva stadionu, odnosno sportskoj priredbi.

- Ta mera zabrane koaj može da se izrekne u trajanju do pet godina, uvedena je u cilju prevencije nasilja, a koje prekrši biće kažnjen kaznom zatvora - naglasio je Ilić.

"Protiv svega što narušava integritet i misiju sporta - Fer plej, fer lajf", konferencija je koju organizuju Tanjug i ministarstvo sporta i omladine u hotleu Metropol u Beogradu.

Među učesnicima konferencije su i državni sekretar u MUP Biljana Popović Ivković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, internacionalni fudbalski sudija Milorad Mažić, predstavnik UEFA Mašimiliano Mićenzi, te Milan Janković, direktor za brend i sponzorstva kompanije SKS365 Malta.

Oni govore o izavovima pred kojima se nalazi sport, kao i kako se protiv njih boriti.

Nameštanje sportskih utakmica i rezultata, uplitanje organizovanog kriminala u sportska takmičenja, nasilje na stadionima, korišćenje dopinga u vrhunskom sportu i slično, ugrožavaju integritet sporta i dovode u pitanje njegov dalji integritet, razvoj i misiju, u smislu promovisanja nekih od najznačajnijih vrednosti svakog društva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading