Srbija prvi put od 2001. bez evroligaškog kluba!

Autor:

Sport

15.04.2018

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porazom u finalnoj seriji ABA lige od Budućnosti rezultatom 3:1 Crvena zvezda je ostala bez regionalnog trona, ali i učešća u Evroligi naredne sezone.

RepublikaFoto: Budućnost VOLI
Košarkaši Budućnosti izborili plasman u EL posle 15 godina

Tako će sezona 2018/19 biti prva u Evroligi još od 2000/01 koja će proteći bez jednog srpskog kluba.

U sezoni 2001/02 u Evroligi su učestvovali Partizan i Budućnost (zajednička država), a od tada je uvek barem po jedan srpski klub učestvovao u najjačem evropskom takmičenju u košarci.

Prema aktuelnim pravilima, 11 mesta za sledeću sezonu Evrolige je “zaključano“ za klubove sa A licencom, a ostale pozicije popunjavaju pobednik Evrokupa (Darušafaka), osvajač ABA lige (Budućnost), šampion Nemačke, jedan tim iz VTB lige i jedna španska ekipa. 

“Jedini put za srpske klubove ka Evroligi, uzimajući u obzir trenutne kriterijume, je osvajanje ABA lige. Tako je Crvena zvezda učestvovala u tom takmičenju u poslednje dve godine, kada je broj timova smanjen na 16“, navodi "Jurohups". 

Specijalizovani košarkaški portal podseća i na slučaj višegodišnjeg redovnog učesnika Evrolige i tima koji je pre osam godina igrao na Fajnal-foru. 

“Šta sa beogradskim Partizanom? Njihovi konstantni finansijski problemi i samim tim opadanje kvaliteta sastava su učinili da crno-beli nisu uspeli ni da se kvalifikuju za završnicu ABA lige. Zapravo, to je drugi put u poslednje tri godine da se to dešava Partizanu“, piše "Jurohups". 

Kako se dodaje, stvari u evropskoj košarci su “uvek podložne promenama“, a sada je pod znakom pitanja i učešće Panatinaikosa u sledećem izdanju Evrolige, s obzirom na nedavnu izjavu vlasnika atinskog velikana. 

“Kako god, u aktuelnim okolnostima i kako je proširenje lige najavljeno za sezonu 2019/2020, tokom sledeće sezone ćemo videti poptuno drugačiju Evroligu. Pre svega, prvu od 2001. bez tima iz Srbije“, zaključuje se u tekstu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading