Vujošević: OSTOJU NE RAČUNAM, ZVEZDA PREČICOM DO VRHA!

Autor: Sport klub

Sport

03.04.2018

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni košarkaški trener Duško Vujošević je u intervjuu za "Sport klub" pričao o danima nakon odlaska iz Humske, šta misli o bivšoj i aktuelnoj upravi kluba i o rezultatima Crvene zvezde nakon njegovog odlaska sa klupe.

RepublikaFoto: Starsport
Vujošević: Rano je da dolazim u "Pionir"

Vujošević se podsetio kako je izgledala situacija neposredno pred njegovu smenu, ali i kako se "pripremao" teren da mu uprava uruči otkaz.

- Oni su bili ucenjeni. Ja sam tada obaveštavao javnost šta se dešava, a istovremeno je vlast sve više i više zavrtala ruku Partizanu. Kad su plate tih činovnika i lični interesi došli u pitanje oni su vrlo lako pristali na ucenu da ja treba da budem sklonjen bez obzira na rezultate i motiv zbog čega sam izazvao takvu svoju poziciju, štiteći i braneći Partizan. Kad je Nikola Peković u pitanju on se tu ispostavio kao neko ko će javno da izvrši taj potez. On nije ispao previše pametan. Bila su neka obećanja, koliko ja znam, da će ukoliko to uradi dugovi kluba biti pokriveni, da će klub moći da funkcioniše bez njegovih para... On je mogao da kaže sklonite ga vi, ipak sam ja trener koji je puno uradio za njegovu karijeru, gde i on ima neki lični dug. Međutim, nije ispao pametan, a oni dalje nisu održali obećanje. U početku su dali neka sredstva, ali u suštini su očekivali da on od svojih para finansira Partizan, što Nikola nije hteo da uradi. Bio je mnogo ružan način, da se nije direktno pričalo... Ali ne bih se više posebno vraćao na to - rekao je Vujošević koji od odlaska iz Humske nije imao kontakt sa Pekovićem.

Vujošević je rekao da ga je zabolelo i ponašanje doskorašnjeg sportskog direktora Dragana Todorića, sa kojim je osvojio pregršt trofeja u klubu.

- Toša nije neko ko je donosio odluke. On preplivava kako bi ostao i vrlo dobro oseća, ima taj instinkt samoodržanja. Dobro oseća kada neko pada i ako je on bio vezan za njega onda se sklanja, ali se sklanja na ružan način. Da bi se oprao on radi najprljavije stvari u sklanjanju osobe sa kojim je do tada bio blizak. Nije me razočarao jer je to radio svih godina prema svim ljudima sa kojima je sarađivao. Na taj način je opstao tolike godine. Nije me razočarao u tom smislu da je uradio nešto što nije moglo da se predvidi. Hamlet kaže: "Čovek treba da bude spreman i to je sve". Da znaš da će neko da se tako ponaša ili da znaš da ti neko drag umire ne čini te spremnim da to podneseš. Pogotovo što je posle toga vodio kampanju pokušavajući da svoju poziciju napravi moralno čistom. Pričao je kako sam ja, eto, uništio klub svađama, sa nekom nervozom izazvanom tim svađama... To je radio ne na nivou izjava u medijima, već po kafanama. Vodio je prizemnu kampanju. Normalno, to je dolazilo do mene i čoveka dok je još vreo zna da iziritira. On je bio dobar izvršilac prljavih stvari i nije on uradio bilo šta što je moglo da promeni neku situaciju. To je jednog momenta moralo da bude tako. Partizan nije Barselona da bude simbol otpora prema Franku i prema nekom lošem tretmanu.

Na pitanje koga više ceni kao funkcionera, Nikolu Pekovića, ili Ostoju Mijailovića, Vujošević je ponudio vrlo iskren odgovor.

- Kao igrača Pekovića, mada je rano uništio svoju karijeru. Bio je veliki igrač, dok se kao predsednik nije pokazao dobar, što se često dešava kod bivših velikih igrača koji imaju veliku sujetu. Ne znaju da je potrebno novo znanje kad postaju treneri ili rukovodioci i da to što su bili veliki igrači im daje dobru startnu poziciju da to sublimišu i da uče za nešto novo. Ostoju ne poznajem.

Kaže takođe i da još uvek nije vreme da dođe u halu i uživo pogleda neki meč KK Partizan.

- Navijam za Partizan, prošao je period mržnje. Ovaj tim je simpatičan, drag mi je. Sve su to dobri ljudi, nisu svi podjednako pametni, ali jesu dobri momci. Mislim da je Čanak posvećen i da je u osnovi dobar čovek, ispravak čovek. Ja navijam za njih. Baš sam bio u Sarajevu kada su osvojili kup. Gledao sam utakmice i častio sve ono koji su bili sa mnom. Voleo bih da dobro prođu u prvenstvu koje je devalvirano, ali opet nešto predstavlja. Još ne osećam da bih mirno mogao da odem u “Pionir. Ranije sam podnosio svašta, sada mi se svaki stres oseti, a znate i da finansijski deo nije regulisan. Ne samo da nije regulisan nego je pokušano da se nemoralnim predstavim ja, koji je imao maksimalno strpljenja. Želi da se napravi konstrukcija da sam o svemu ja odlučivao. Pošto je klub u teškoj situaciji kao on sad traži novac, a sam sebi je određivao visinu ugorova. Ja sam Partizanu napravio mnogo više para nego što je trebalo da dobijem, a nisam dobio ni te plate. Poslednjih godinu i po dana u Partizanu ni o čemu nisam odlučivao. Ni kad koji igrač može da ide jer sigurno nisam bio za transfer Bogdana Bogdanovića tog trenutka, niti šta se dešava sa parama od transfera niti kada je stigla donacija... Tih godina nastali su ti dugovi prema ekipi. Cela ta priča, on je kriv za situaciju, a sada potražuje, i ako mu budemo dali daćemo mu zato što je bolestan... To je bolesna priča koju hulja priča. Nešto posebno me to ne pogađa. Ja sam pregoreo onog momenta kada sam ih stavio na BAT. Meni nije bilo lako, znate. Bez obzira na sve to imao sam dovoljno strpeljna, ali oni nemaju nameru da isplate već se ponašaju kao da sam ja njima dužan. Gledam Partizan na televiziji i navijam za taj tim, pogotovo od kako nekih nema na klupi i ako nisu u kadru ovi mudraci ništa mi ne smeta da iskreno navijam za tu ekipu.

Slavni trener je za "Sport klub" još pričao i o situaciji koju je Crvena zvezda umela da iskoristi kako bi preuzela primat u domaćim i regionalnim okvirima od Partizana.

- Zvezda se i pravila na račun rušenja Partizana, između ostalog. Čović je beskrupulozan čovek, ali sa velikom radnom energijom i velikih organizacionih sposobnosti. Iskoristio je pad Partizana i neku želju vlasti, odnosno Aleksandra Vučića da se Zvezda podigne na taj nivo. Znate da su prve sezone plasman u Evroligu obezbedili za zelenim stolom. Posle Fajnal-fora ABA lige u Beogradu, gde smo kiksnuli i Zvezda i mi, prvo što je urađeno je da je Evroliga jednu kvalifikacionu grupu za popunu takmičenja dodelila Beogradu, a onda kada se izdejstvovalo, ne znam na koje sve načine, da Cibona odustane, Zvezda je po nekom automatizmu dobila pravo da igra Evroligu. Mnogo puta im se na svim nivoima omogućavalo da idu prečicom. Oni su znali to da iskoriste. Prošle sezone su jedan period igrali stvarno izvanredno, a Čović je spojio infrasrtukturu i mlade igrače iz Železnika sa navijačima i tradicojom Crvene zvezde i nekom obnovljenom političkom moći dolaskom Vučića jedno vreme to je jako dobro funkcionisalo. Pritom su u sistemu uvek donošene takve odluke koje su dugoročno obezbeđivale Zvezdi dominaciju - dodao je Vujošević za "Sport klub".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading