Sve je otišlo predaleko: EVROPSKA KOMISIJA SE UKLJUČILA U SUKOB FIBA I EVROLIGE!

Autor:

Sport

17.11.2017

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Natezanje Evrolige i FIBA traje već godinama, a kriza je kulminirala poslednjih meseci nakon najave Evrolige da neće dopustiti igračima iz kluba koji nastupaju pod njenim okriljem da igraju za nacionalne timove u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Da bi se stvar barem malo smirila reagovala je i Evropska komisija, odnosno njen predsednik Žan-Klod Junker.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trzavice između Evrolige i FIBA stigle i do Junkera

Članovi ove organizacije potpisali su pismo upućeno Evropskoj komisiji, odnosno njenom predsedniku Žan-Klodu Junkeru, kao i komesarima za takmičenje, kulturu, omladinu i sport, u kojem se zahteva hitno rešenje problema vezanog za predstojeće kvalifikacije za Mundobasket, koji će se 2019. godine održati u Kini.

U pismu se između ostalog navodi da postoji problem u evropskoj košarci, koji je "posledica organizacije malog broja klubova pod nazivom EKA", kao i da se koristi raspored Evrolige kojim se sprečavaju igrači da nastupaju za reprezentacije u kvalifikacijama.

Pozivajući se na Rezoluciju donetu u februaru 2017. godine, a u kojo se navodi da nacionalni timovi imaju ključnu ulogu, dodaje se i da je Evroliga objavivši raspored za sezonu 2017/18 prekršila članove 101 i 102 Sporazuma funkcionisanja Evropske unije, i da je tako kreirala monopolistički pristup tako što je isključila najbolje evropske igrače iz nacionalnih timova. Na taj način je suštinski bojkotovana reperzentacija.

Pismo je potpisao 31 član Evropskog parlamenta, a oni pozivaju Evropsku komisiju da hitno interveniše kako bi se osiguralo puštanje igrača da nastupe za nacionalne timove.

Podsetimo, kvalifikacije počinju 24. novembra, a drugo kolo je na programu trti dana kasnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading