SRBI DONELI medalju Sloveniji

Sport

16.09.2017

05:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaška reprezentacija Slovenije apsolutni je hit na ovogodišnjem Evrobasketu u Turskoj. "Zmajčeki" su pregazili svih osam rivala u Istanbulu, uključujući i glavnog favorita - selekciju Španije (92:72) - za prolaz u finale i prvu medalju u istoriji države. Za pomenute uspehe najzaslužniji su a ko drugi nego Srbi! Dva najbolja igrača Goran Dragić i Luka Dončić imaju naše korene, dok je selektor Igor Kokoškov rođeni Beograđanin. Svi oni su isticali da su igru gradili upravo po principu naše selekcije.

Presrećni Slovenci, prvi put u finalu

VELIKE ZVEZDE

Mnogi ističu da je mladi Luka Dončić (18) sledeća velika zvezda sa ovih prostora. Ostaje žal zbog činjenice da je as Real Madrida mogao da igra za "orlove" jer mu je otac Srbin. Iako su postojale priče da je Srbija na sve načine pokušala da privoli Luku, on se na kraju odlučio za Sloveniju.

- Poštujem sve reprezentacije, naročito Srbiju. Ipak, ja sam Slovenac. Uvek sam igrao za tu selekciju i osećam je kao svoju. Zbog oca sam zavoleo Crvenu zvezdu, kao klinac me je vodio na utakmice, ali, kažem - Slovenija je moja zemlja. O košarkaškoj reprezentaciji Srbije se sve zna. Velesila u Evropi decenijama. Oni su nam uzor kako treba kvalitetno da se radi - rekao nam je Luka.

Bolje od seksa: Naslov iz novina u Sloveniji

ARHITEKTA USPEHA

Pored Dončića, srpske korene ima i Goran Dragić. Rođen u Celju, često je s ponosom isticao da su mu roditelji iz Srbije. Ipak, sve mlađe selekcije je prošao u Sloveniji i na kraju je zaigrao i za seniore. Danas predstavlja apsolutnog lidera tima.

- Naš uspeh zaista nije mala stvar. Moji saigrači su zaslužili da osvoje medalju. Učili smo godinama od najboljih reprezentacija. Među njima je i Srbija, naravno. Mislim da smo spremni da osvojimo Evropu. O tome svi sanjamo - ističe Dragić.

Ipak, arhitekta čitavog uspeha je Beograđanin Igor Kokoškov. Dugogodišnji NBA trener koji je naše fore i fazone primenio u selekciji Slovenije.

- Trenersku karijeru sam započeo u Partizanu. Dosta toga sam tada naučio. Praktično svi u Evropi kopiraju našu školu košarke. To je i normalno jer je najbolja. Sve te principe primenjujem sada u Sloveniji. Momci su to prihvatili izvanredno. Imamo čvrstinu i lucidnost, dve izuzetno bitne stvari. Nekoliko puta sam već isticao koliko poštujem rad Saleta Đorđevića, rezultati govore za njega - rekao je Kokoškov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading