FARE upozorava na opasnost za gej-navijače na SP u Rusiji

Autor:

Sport

29.11.2017

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savetnici Svetske fudbalske federacije (FIFA) za borbu protiv diskriminacije upozorili su gej-navijače da ispoljavanje njihove seksualnosti može da naiđe na nezadovoljstvo tokom Mundijala u Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mundijal

Mreža FARE, koja se bori protiv rasizma i ostalih vidova diskriminacije, objavila je da će napraviti vodič koji će opisati pretnje s kojima navijači mogu da se susretnu tokom Svetskog prvenstva koji će se održati naredne godine.

- Vodič će savetovati opreznost na bilo kom mestu gde se ne vidi dobrodošlica LGBT zajednici. Ako imate navijače koji hodaju niz ulicu držeći se za ruke, da li će se naći u opasnosti? To zavisi u kom ste gradu i koje je doba dana - rekala je izvršna direktorka FARE-a Pjara Povar.

Homoseksualizam je dekriminalizovana u Rusiji 1993. godine, ali je 2013. usvojen zakon koji zabranjuje širenje propagande koja je podržava.

Po navodima Povarove, vodič će sadržati i detaljna objašnjenja, poput nekih aktuelnih situacija LGBT zajednice u Rusiji.

- Nije zločin da budete gej, ali postoji zakon protiv promovisanja homoseksualnosti maloletnicima. Gej ljudi imaju mesto u Rusiji, ali je ono prilično skriveno - navela je ona.

FIFA još ne zna da li će navijačima biti dozvoljeno da istaknu zastave u duginim bojama na stadionima tokom svetskog šampionata.

- Britanski i nemački navijači su postavili to pitanje, ali FIFA do sada nije odgovorila. To će odlučiti sigurnosne službe. Idite na Svetsko prvenstvo, ali budite oprezni - kazala je Povarova.

Svetsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula 2018. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading