(VIDEO) Zbog ovoga će zauvek ostati upamćen: Ovako je Šekularac slao Nemce "po burek"

Autor:

Sport

05.01.2019

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se ove subote priseća fudbalske legende koja nas je napustila u 81. godini života. Dragoslav Šekularac preminuo je nakon velike borbe sa zdravstenim problemima. Jedan od najboljih driblera koje je Jugoslavija imala zauvek će ostati upamćen po svojim partijama na Svetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu.

RepublikaFoto: youtube.com/Dragan Stanić STANKE
Dragoslav Šekularac

Igralo se četvrtfinale Mundijala, a naspram selekcije Jugoslavije stajala je moćna Zapadna Nemačka. Jedna od najvećih fudbalskih sila tog vremena. Prava utakmica da popularni Šeki zasija punim sjajem.

Ono što je radio Nemcima na tom šampionatu, ostaće zauvek upamćeno. Bukvalno ih je u fudbalskom žargonu - zlostavljao. Lomio, slao po "burek" nije tada mnogo jači protivnik znao šta ga je snašlo. Pokušavali su da pronađu način da zaustave Šekularca, ali nije išlo.

- Na svetsko prvenstvo u fudbalu koje se igralo 1962. u Čileu niko nas nije ispratio. Štampa nas je prekrstila u gubitnike i niko nije računao da ćemo nešto ozbiljnije odigrati tamo. Stigli smo tamo mesec dana pre prve utakmice i vredno trenirali svaki dan. Aklimatizovali smo se i bili spremni za turnir u kojem smo pobedili Zapadnu Nemačku i Urugvaj i izborili plasman u polufinale prvenstva. Na meču s Urugvajem namestio sam dva gola, a protivnički igrači napravili su špalir kroz koji sam praćen aplauzom izašao sa terena. To se više nikada nije dogodilo ni na jednoj utakmici svetskih prvenstava u fudbalu. Te godine sam uvršten u najbolji tim sveta - govorio je jednom prilikom Šekularac.

RepublikaFoto: Starsport
Dragoslav Šekularac

- Po povratku u Jugoslaviju navijači su me na ramenima nosili po Beogradu. Nekoliko puta umalo nisam čelom tresnuo o asfalt. Nešto slično se dogodilo jedino još Đorđu Marjanoviću. Dok smo igrali u Čileu polufinale svetskog prvenstva pred 6.000 ljudi nismo ni slutili koliko su nas u SFRJ zavoleli. Prijatelji su me zafrkavali da klinci vrište za mnom kao za Bitlsima. Kasnije su me navijači nekoliko puta nosili na ramenima od Autokomande do Terazija posle derbija u kojima smo skrivali loptu igračima Partizana. Oni su igrali disciplinovano i na snagu, a mi smo ih na malom prostoru u igračkom vicu vozili kao u luna-parku. Igrali smo ko Brazilci i nije ni čudo što se stadion Crvene zvezde zove Marakana - pričao je Šeki.

Naša selekcija je tada prošla dalje golom Ilije Radakovića u 85. minutu. Ipak, Čehoslovačka je bila bolja u polufinalu (1:3), a treće mesto izmaklo je protiv domaćina Čilea koji je golom u poslednjem minutu meča uspeo da slavi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading