(FOTO) ONA JE NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU: Ima neverovatnih 129 godina!

Autor: blic.rs

Razonoda

16.10.2018

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U intervjuu za dokumentarni film o progonu Čečena nakon Drugog svetskog rata, najstarija žena na svetu prisetila se detalja brutalne deporatcije naroda kojem i sama pripada. Koku Isambulova (129), uprkos svojim godinama, pamti dan kada je pre skoro 75 godina njen narod proteran sa svojih ognjišta.

Prema ruskom pasošu i dokumentima na osnovu kojih prima penziju, Isamabulova je rođena 1. juna 1889. godine. Kada su deportacije počele 11. februara 1944, ona je imala 54 godine.

- Bio je to loš dan, hladan i mračan. Ušli smo u voz i odveli su nas. Niko nije znao gde. Vagoni su bili prepuni - ljudi, prljavština, smeće, izmet bili su svuda - prisetila se Istambulova.

Naglašavajući okrutnost Staljinove akcije, ponovila je na svom maternjem čečenskom jeziku da je bilo izmeta u vagonima.

- Nismo smeli nigde da idemo - dodaje.

Prema njenim rečima, devojčice i mlade devojke umirale su od pucanja bešike jer su se stidele da da se olakšaju u prepunom vozu. One koje su to ipak uradile, starije žene su okružile da bi sakrile njihovu sramotu, ali to nije bilo najgore što je videla.

- Tokom puta, mrtva tela su samo izbačena iz voza. Niko nije mogao da sahrani mrtve. Psi su ih jeli mrtve. Moj svekar je tako izbačen iz voza - kaže ona i dodaje da su ih stražari u vozu hranili trulom ribom.

Ni život nakon prisilne deportacije nije bio lak za Čečene, proterane sa svojih ognjišta jer je Staljin tvrdio da su sarađivali sa nacistima.

- Rečeno nam je da smo loši ljudi i zato smo morali da odemo. Ne znam zbog čega smo patili. Nisam osećala krivicu - kaže najstarija žena na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading