(FOTO) Uspešno završena svemirska misija iz koje saznajemo KAKO JE NASTALA NAŠA PLANETA!

Autor: Tanjug

Razonoda

24.09.2018

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva mala rovera koja je japanska svemirska letelica "Hajabusa 2" u petak uspešno spustila na asteroid Rijugu, poslali su prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naše planete.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dva mala robota teška oko kilogram, opremljena kamerama, kretaće se oko svemirskog stenovitog tela Rijugu, prečnika jednog kilometra, koje ima slabu gravitaciju - što znači da će roveri moći da "skakuću" po njemu, mere temperaturne vrednosti i prave snimke njegove površine.

- Oba rovera su u odličnom stanju - objavila je japanska kosmička agencija, uz prve fotografije sa Rijugua.

 

 

Asteroid, oblika dijamanta i tamne površine, okreće se oko svoje ose jedanput svakih sedam i po sati.

Ovo je, inače, prvi put da je kosmički brod uspeo da spusti robotske rovere na površinu jednog asteroida, napominje britanski medijski servis.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina.

Ispod negostoljubive površine, veruje se da asteroidi sadrže veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

 

 

- Ocekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, što će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je sastavljena Zemlja i razvitak njenih okeana i života na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu - saopštila je japanska kosmička agencija.

Krajem oktobra, "Hajabusa-2" spustiće se na površinu asteroida Rjugu, oko 280 miliona kilometra od Zemlje, kako bi sakupila uzorke stena tla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading