FIĆA, LEGENDA KOJA ŽIVI: Kako je maleni četvorotočkaš koga obožavamo dobio ime?

Autor: Republika

Razonoda

02.09.2018

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi simbol Jugoslavije u oblasti automobilizma tj. prva Zastava 750 proizvedena je 18. oktobra 1955. godine u Kragujevcu, a u legendu je ušla pod nazivom "fića". Ultra popularan fića i danas živi u sećanju, a da li ste se nekad zapitali kako je dobio baš to ime?

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Poslednji fića je proizveden u novembru 1985. godine, a u periodu od 30 godina proizvedeno je 923.487 primeraka ovog vozila, koje je nezvanično proglašeno za "nacionalnu klasu".

Vozilo ga više od pola miliona stanovnika bivše Jugoslavije

Fića je deo svoje popularnosti stekao i pojavljivanjem u kultnim srpskim filmovima pa je tako samo dovoljno pomenuti Dragana Nikolića u ulozi Flojda i njegovog četvorotočkaša...

Iako je fića odavno prevaziđen u tehnološkom smislu, prati ga neki neobjašnjivi magnetizam kojim privlači čak i one koji sebi mogu priuštiti mnogo komfornije i modernije automobile. Zato se i kaže da se ostali automobili voze, a da se fića voli ili da je fića auto sa dušom. To je, npr., izgleda dobro shvatio i Serhio Ramos pa se nedavno pisalo da i on poseduje jednog fiću.

Prema anketi sprovedenoj 2000. godine proglašen je za automobil milenijuma u našoj zemlji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading