Ovaj narod za plaćanje nije koristio novac, već nešto mnogo slađe!

Autor: alo.rs

Razonoda

30.06.2018

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite da odete na pijacu i za kilogram jabuka ponudite tablu čokolade, a prodavac vas dočeka raširenih ruku i s osmehom na licu? Iako deluje čudno, sličan način plaćanja bio je normalna pojava za vreme civilizacije drevnih Maja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čokolada je postala sredstvo plaćanja u vreme dok su Maje bile na vrhuncu moći, a nedostatak ove poslastice sada se dovodi u vezu i s padom i nestankom njihove civilizacije.

Studija koja je sprovedena na Vašingtonovom univerzitetu u Sent Luisu došla je do zaključka da je ova, u to doba "prestižna hrana", bila sredstvo plaćanja.

Drevne Maje, naime, nikada nisu koristile novac. Umesto njega, kao i mnoge druge stare civilizacije, bili su skloni robnoj razmeni. Tako u kao sredstvo plaćanja korišćeni duvan, odeća i druge potrepštine, sve dok čokolada nije počela da dominira.

Španski kolonizatori su u 16. veku otkrili zrnevlej kakaoa, koje je u to doba korišćeno kao sredstvo plaćanja, ali im nije bilo jasno šta je to u tim semenkama tako vredno.

Istraživanje je pokazalo da je i u umetnosti Maja, pošto je na njihovim muralima i slikama otkriven veliki broj motiva koji se tiču ovakvog načina plaćanja.

U počecima te umetnosti čokolada je bila slabo prisutna, ali je kasnije postala dominantna.

Maje su, inače, kakao najčešće koristile za spravljanje tople čokolade, a najstariji opis potiče iz sredine sedmog veka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading