STRAVIČAN KRAJ: Evo šta bi se dogodilo sa telom da ste u svemiru BEZ ODELA!

Autor:

Razonoda

20.05.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo da čovek u svemiru ne nosi svemirsko odelo? Da li je stvarno dramatično kao što se to prikazuje u filmovima, da li bi telo bukvalno eskplodiralo, i da li postoji najmanja šansa za preživljavanje?

RepublikaFoto: pixabay.com
Zaštitno odelo u svemiru

Na Zemlji smo "ušuškani" sa svih strana zahvaljujući našoj atmosferi. Ona nas štiti od štetnih sunčevih UV zraka, reguliše temperaturu, a takođe i održava idealni atmosferski pritisak. Svemir je sa druge strane mnogo opasniji po nas.

Da ne postoji naša atmosfera nijedno živo biće na planeti sigurno ne bi moglo da opstane. Najveća opasnost izloženosti svemiru bez zaštitnog odela je nedostatak kiseonika i pritiska koji izaziva ebulizam.

Ebulizam je formiranje balončića u telesnim tečnostima koje nastaju usled nedostatka pritiska. Zbog toga bi se naše telo nadulo, možda čak i duplo u odnosu na normalno stanje. Međutim, ne bismo eksplodirali jer je naša koža veoma rastegljiva, a ni naša krv ne bi proključala.  Sa druge strane, iskusili bi neverovatan bol, i cirkulacija bi bila znatno otežana.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kao što smo već pomenuli, druga velika opasnost je nedostatak kiseonika. Nakon samo 15 sekundi naš organizam bi iskoristio celokupan kiseonik koji se nalazi u našem telu, i izgubili bismo svest. Plivači bi sigurno pomislili da mogu da zadrže dah i nekoliko minuta. Međutim, stvari u svemiru su malo drugačije nego ovde na Zemlji zbog nedostatka pritiska. Ukoliko biste pokušali da u svemiru zadržite dah, bili biste u velikoj nevolji.

Ovaj potez bi doveo do toga da se preostali vazduh brzo raširi, što bi izazvalo pucanje pluća.

Zna se da je svemir veoma hladan, ali se ne bi smrzli u trenutku, jer bi se vakum pobrinuo da se polako hladimo.

Da rezimiramo, natekli bi, izgoreli, onesvestili se, mutirali, a i pluća bi mogla da nam eksplodiraju ukoliko se ikada nađemo u svemiru bez svemirskog odela. Sa vedrije strane, imali bi oko minut-dva vremena da nas neko spase.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading