NARODNA VEROVANJA ZA MAJ! Carski mesec u kome se zaljubljujete, ma i da ste najveći NAMĆOR!

Autor:

Razonoda

02.05.2018

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodni kalendar kod Srba ima skup nepisanih pravila kojih se ljudi vekovima pridržavaju. Tako se mesec maj prema crkvenom tumačenju naziva i carski mesec, a od davnina se smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali, niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

RepublikaFoto: pixabay.com
I oni sa najtvrđim srcem pronalaze ljubav

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, i sve ritualne radnje koje se vrše vezane su za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Običaji i verovanja srpskog naroda za ovaj mesec vezana su za Đurđevdan, jer je od tog dana zavisilo kakav će biti čitav maj.

Toga dana kite se vrata, prozori i čitave kuće raznim biljem, kako bi godina i dom bili "berićetni", "da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru". Ponegde je običaj da ovo kićenje zelenilom vrše na sam Đurđevdan pre zore, prenosi portal opanak.net.

 

 

 

Na đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem "da budu napredni kao vrba", kite zdravcem "da budu zdravi kao zdravac", koprivom "da kopriva opeče bolesti sa njih" i selenom "da im duša miriše kao selen".

Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading