DUGO ČUVANA TAJNA: Kako se pravi LAŽNA KRV u holivudskim filmovima

Autor: Republika

Razonoda

20.03.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako volite filmove strave i užasa, verovatno ste videli mnogo lažne krvi. Kako se ona pravi? U prikazanom video-snimku Američko hemijsko udruženje pozabavio se tim pitanjem. Reditelji su tokom godina koristili različite recepte, zavisno od budžeta i raspoloživih sastojaka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pre nego što je dospela na film, lažna krv je godinama korišćena na pozorišnoj sceni. U predstavama Pariskog pozorišta mešali su karmin, pigment karminske kiseline koji proizvode neke vrste glicerola i agensa za zgušnjavanje. Kako je film sticao popularnost, menjao se i recept.

U čuvenim trilerima kao što su "Psiho" i "Noć živih mrtvaca" korišćena su druge mešavine, pošto do tada korišćena veštačka krv nije delovala dovoljno efektno u crno-beloj tehnici. U sceni ubistva pod tušem u filmu "Psiho" Alfred Hičkok je koristio čokoladni sirup!

Tzv. "Kensingtonska usirena krv" je lažna krv koja se pravi od šećernog sirupa i prehrambene boje. U horor klasicima, kao što su "Zla smrt" i "Keri", korišćen je recept koji i sami vrlo lako možete da napravite.

Potrebni su vam kukuruzni sirup, biljni šlag za kafu u prahu i prehrambena boja. Proslavljeni šminker Dik Smit obogatio je ovaj recept konzervansom metilparabenom. Taj fini dodatak je doprineo odvratnosti filma "Isterivač đavola".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading