VRATA PAKLA SU UBIJALA SVAKOG KO IM PRIĐE: Konačno otkriven razlog SMRTI!

Autor: Republika

Razonoda

22.02.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pećina pronađena u blizini antičkog hrama koji se nalazi u današnjoj Turskoj prozvana je "vratima pakla" nakon što bi svaka životinja koja bi joj se približila umrla iz neobjašnjivog razloga.

Nalazi se u ruševinama antičkog grada Hijerapolisa, a u drevna vremena se koristila za prinošenje žrtva bogu podzemlja Plutonu.

Kad bi doveli bika ili kozu do tajanstvene pećine, životinje bi umirale, ali ne i sveštenice koje su ih dovodile. Ljudi koji bi se previše približili, takođe su umirali, prenosi Index.hr.

- Pećina je puna magle toliko guste i tajnovite da se jedva vidi tlo. Svaka životinja koja uđe u nju odmah umre. Kad sam unutra pustio vrapca, istog je trena pao mrtav - napisao je starogrčki istoričar Strabo.

U to vreme se verovalo da životinje ubija Plutonov smrtonosni dah.

Arheolozi koji su istraživali Hijerapolis i sami su se uverili u smrtonosno dejstvo pećine, kad su videli da ptice umiru čim uđu u nju.

Vulkanolog Hardi Pfanc s nemačkog univerziteta Duizburg- Esen ovu neobičnu pojavu objasnio je isparavanjem veće količine ugljen-dioksida, nastale seizmičkom aktivnošću podzemlja.

Merenja su pokazala da je koncentracija ugljen-dioksida najveća na visini od 40 centimetara od tla i to u zoru, kad bi, kako tvrde naučnici, mogla da ubije čoveka za samo jedan minut, piše telegraf.rs.

- Sveštenice su tokom žrtvovanja životinja stajale na velikom kamenju i tako se činilo da imaju čarobne moći. Na toj visini su mogle da provedu od 20 do 40 minuta, bez ikakve opasnosti. Niko nije mogao da uđe u špilju bez gušenja, ali ako bi na neko vreme zadržale dah, one su mogle da uđu unutra do visne struka - objasnio je profesor Pfanc.

Pogledajte video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading