OVO SU BILI PRVI "LJUDI" NA ZEMLJI I UMELI SU DA GOVORE!

Autor: Republika

Razonoda

21.02.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predak modernog čoveka homo erektus plovio je morima i verovatno je koristio jezik, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Foto: wikimedia/lillyfrienda
Homo erektus

Oni su imali telo slično modernim ljudima, mogli su da prave oruđa i verovatno su bili prvi ljudi koji su kuvali hranu.

Prema najnovijim istraživanjima, homo erektus je verovatno plovio morima i imao je jezik kojim se služio u tu svrhu, piše "Gardijan".

Homo erektus se prvi put pojavio u Africi pre više od 1,8 miliona godina i veruje se da je prvi drevni predak čoveka koji je napustio taj kontinent.

Fosili homo erektusa pojavili su se ne samo u južnoj Evropi, već i u Kini i Indoneziji. Neki tvrde da je misteriozni hominid, pronađen na ostrvu Flores, možda potomak homoerektusa.

- Okeani nisu nikada bili barijera za homo erektusa. On je proputovao svet, došao do ostrva Flores, preko jedne od najvećih okeanskih struja na svetu - rekao je Danijel Everet, profesor na Univerzitetu Bentli i autor knjige "Kako je počeo jezik". On je dodao da je homo erektus stigao do ostrva Krit i mnogih drugih.

Everet, takođe, veruje da je homoerektus imao i razvijen jezik.

- Homo erektusu je bio potreban jezik da bi plovio do ostrva Flores. Nisu mogli samo da se popnu na deblo i plutaju jer bi ih voda samo izbacila na neku obalu - rekao je Everet predstvljajući svoju tezu na sastanku Američke asocijacije za unapređenje nauke u Ostinu.

On je dodao da su homo erektusi morali da veslaju, za šta im je bila potrebna prava komunikacija, a ne mumlanje.

Nije poznato kada se pojavio jezik među hominidima. Neki tvrde da je to odlika samo homo sapijensa, što bi značilo vremenski okvir od pre oko 200.000 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
lkubisa

12.12.2021 11:46

kako je nastao covek. i kako se razvijao s obzirom da je zemlja stara 4.5 milijayrde godina, sta se desavalo pre ovog prvog coveka jer on nije postao odjednom u ovako prikazanoj na slici