MISTERIJA IZ DOBA DREVNOG EGIPTA: TAJNA MUMIJE KOJA VRIŠTI!

Autor: Republika

Razonoda

15.02.2018

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arheolozi misle da su rešili misteriju "mumije koja vrišti", drevnog egipatskog leša sa otvorenim ustima, prenosi Independent.

RepublikaFoto: facebook.com/MOA
Mumija koja vrišti

Poznat kao "Nepoznati muškarac E" pronađen je u kompleksu grobnice Deir el-Bahari u Egiptu.

DNK analizom je utvrđeno da ovi ostaci zapravo pripadaju princu Pentevere, sinu faraona Ramseza III, koji je bio uključen u zaveru za ubistvo njegovog oca.

Istorijski podaci ukazuju na to da je princ osuđen na smrtnu kaznu vešanjem zbog svoje izdaje.

Egipatsko ministarstvo antikviteta izvestilo je kako je vrat mumije otkrio kako osoba ipak nije bila otrovana već obešena. To su povezali sa drevnim tekstom koji govori o zaveri princa Pentavera i kraljice Tije - faraonovog sina i njegove druge supruge - da ubiju Ramzesa III.

Posmrtni ostaci se smatraju čudnim jer nisu zapravo mumificirani, iako su sahranjeni u blizini mumija kraljevske porodice.

Mumifikacija je složen proces koji podrazumeva uklanjanje unutrašnjih organa i pažljivo balsamovanje tela.

Umesto toga, ovo telo je ostavljeno da se osuši, pa je umotano u ovčju kožu umesto u fino platno koje vezuje za većinu mumija, prenosi telegraf.rs.

Prema mišljenju stručnjaka, stari Egipćani su ovčju kožu smatrali nečistom.

Kada se sve zajedno posmatra, DNK dokazi, oznake na telu i način sahranjivanja, sve ukazuje da se radi o posramljenom princu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading